Foto vizual campanie

Potrivit statisticilor oficiale ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), doar 1,7% dintre români donează sânge într-un an normal față de media europeană situată la circa 4%, iar perioada sărbătorilor este întotdeauna un vârf al crizei de sânge în toată ţara, numărul donatorilor scăzând la jumătate.

În 2020, nevoia de sânge în spitalele din întreaga țară a devenit critică, din cauza temerii oamenilor, chiar și a donatorilor constanți, care consideră că intrarea în centrele de donare reprezintă un risc de contaminare cu SARS-CoV-2.

În acest context a fost lansată campania „Moș Crăciun are sânge în instalație. Și tu la fel!”, prin care oamenii sunt îndemnați și sprijiniți să doneze în perioada 21-23 decembrie, în condiții de siguranță și prin programarea în diferite intervale orare, astfel încât să fie evitată aglomerația și să poată fi respectate normele de distanțare socială.

Campania este susținută, printre alții, de către proiectul social Donorium și Asociația HEM, prin programul național „N-avem sânge”, derulat pentru Institutul Național de Hematologie Transfuzională.

Foto general_îndemn donare de sânge

Implicarea în această campanie presupune câțiva pași simpli: (1) intrarea pe site-ul www.amsange.ro; (2) descărcarea aplicației Donorium de pe AppGalery, AppStore sau Google Play; (3) introducerea codului #amsange, în momentul instalării; (3) programarea la centrul de transfuzii cel mai apropiat; (4) distribuirea mesajului acestei campanii către alte persoane, prin canalele de social media dorite.

În România, doar una din trei persoane primește transfuzia sanguină de care are nevoie, iar o singură donare poate salva până la trei vieți. La momentul actual, numeroase centre de transfuzii din țară se confruntă cu lipsa sângelui mai acut decât în alți ani. Centrele de transfuzii din Cluj și Iași sunt printre cele mai afectate de actuala criză sanguină, dar scăderea masivă a numărului de donatori pe parcursul anului a afectat cea mai mare parte a României.

Prin intermediul campaniei, doritorii pot dona, prin aplicația Donorium, în centrele de transfuzie din următoarele județe: Arad, Bacău, Baia Mare, București, Brașov, Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Galați, Pitești, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Slatina, Slobozia, Târgu Mureș, Timișoara. Pentru mai multe detalii de campanie, puteți accesa site-ul www.amsange.ro sau pagina de Facebook a evenimentului, fb.me/e/8J2XPzlBZ.

Campania este susținută de către proiectul social Donorium și Asociația HEM, prin programul național “N-avem sânge”, HPDI (Human Performance Development International), Picktwo și United Marketing Partner.