Rezultatele unui nou studiu arată că acupunctura ar putea funcționa mai bine decât stimularea nervului electric transcutanat (TENS) pentru a reduce durerea cronică articulară la persoanele cu hemofilie.

Sângerarea articulară este una dintre cele mai frecvente manifestări clinice ale hemofiliei, afectând 70-80% dintre persoanele care suferă de această boală. Acest simptom poate avea ca rezultat o boală articulară permanentă, numită artropatie hemofilă, precum și dureri cronice și o calitate a vieții mai scăzută.

Când este administrată la vârste mai mici, terapia de substituție, un tratament care furnizează pacienților factorul lipsă de coagulare a sângelui poate ajuta la diminuarea simptomelor ulterioare. Cu toate acestea, fără acesta, pacienții adulți cu hemofilie pot avea artropatie hemofilă cronică.

Fizioterapia, care implică adesea exerciții personalizate și terapie fizică, este un tratament standard pentru durerea cronică în hemofilie. TENS, care poate fi utilizat în timpul fizioterapiei, este un impuls electric, ușor, aplicat pe piele pentru a obține ameliorarea durerii într-o anumită zonă. Aceste mici impulsuri electrice, pe care pacienții le simt de obicei ca o senzație de furnicături, pot reduce semnalele de durere care merg către măduva spinării și creier, ceea ce poate ajuta la ameliorarea durerii și relaxarea mușchilor. De asemenea, terapia poate stimula producția de endorfine, analgezicele naturale ale corpului.

În timp ce TENS și alte tratamente de fizioterapie sunt cunoscute pentru a ușura simptomele artropatiei, durerea persistentă face ca persoanele cu hemofilie să caute tratamente alternative. Un astfel de tratament, acupunctura, folosește ace în „puncte de energie” definite împreună cu căldura sau un curent electric.

Cercetătorii de la Universitatea din Campinas, Brazilia, au condus un studiu clinic care a implicat 28 de pacienți pentru a evalua efectul terapeutic al acupuncturii în comparație cu terapia TENS.

În total, 15 adulți cu hemofilie au fost incluși în grupul de acupunctură și 13 în grupul TENS.

Acupunctura a fost efectuată pe partea laterală a corpului pacientului, unde era cea mai intensă durere. Procedura TENS a fost aplicată pe cea mai dureroasă articulație timp de 20 de minute. Ambele tratamente au fost efectuate săptămânal în sesiuni de 20 de minute, pe parcursul a cinci sesiuni consecutive.

Greutatea și înălțimea pacienților au fost similare între cele două grupuri. Cu toate acestea, participanții la grupul de acupunctură au fost mai în vârstă decât cei din grupul TENS, 43 respectiv 32 ani.

Rezultatele au arătat că grupul de acupunctură a avut o reducere cu 60,71% a scorului durerii, dar scorul mediu VAS a fost semnificativ redus în ambele grupuri după tratament.

În grupul de acupunctură, echipa a constatat că scăderea durerii a fost deosebit de semnificativă de la a patra până la a cincea sesiune. Pentru acești pacienți, s-a constatat o îmbunătățire semnificativă în șapte domenii ale calității vieții, în special sănătatea fizică. În grupul TENS, doar două domenii, munca/școală și tratamentul au prezentat îmbunătățiri semnificative.

Majoritatea participanților care au primit acupunctură (93,3%) au raportat că sunt „mulțumiți” de tratament, în timp ce un procent mai mic (30,8%) au declarat că sunt „ușor mulțumiți” de TENS. Nu s-au observat diferențe în ceea ce privește impactul negativ asupra calității vieții și a sănătății articulare între cele două grupuri.

„Acupunctura a fost eficientă în reducerea intensității durerii la pacienții cu hemofilie cu boli cronice articulare în comparație cu TENS. Orice tratament care poate reduce durerea cronică ar trebui luat în considerare, iar acupunctura este o opțiune bună”, au concluzionat cercetătorii.

Orice tratament care poate reduce durerea cronică ar trebui luat în considerare, iar acupunctura poate avea ceva de oferit.

Studiul, numit „Acupunctura ca resursă terapeutică pentru tratamentul durerii cronice la persoanele cu hemofilie”, a fost publicat, în septembrie 2020, în revista Haemophilia.

Sursa: https://hemophilianewstoday.com/2020/10/30/acupuncture-might-work-better-than-tens-among-hemophilia-patients-to-reduce-chronic-joint-pain-small-study-finds/