Asociaţia Naţională a Hemofilicilor din România a făcut un apel către autorităţi de a analiza posibilitatea adoptării unor măsuri care să permită administrarea şi monitorizarea tratamentului la domiciliu pentru pacienţii hemofilici în contextul pandemiei COVID-19.
“Pe 17 aprilie, în toată lumea se celebrează Ziua Mondială a Hemofiliei. Cu această ocazie, Asociaţia Naţională a Hemofilicilor din România (ANHR) solicită autorităţilor introducerea instrumentelor digitale de monitorizare a pacienţilor hemofilici de la distanţă, în contextul pandemiei COVID-19”, se arată în acest comunicat de presă.
În foarte multe ţări din întreaga lume există o varietate de tipuri de aplicaţii digitale care oferă posibilitatea unui schimb de informaţii între pacient şi medicul curant, astfel încât pacientul să îşi poată administra singur tratamentul, evident, sub stricta monitorizare a medicului. Aceste aplicaţii permit analiza aderenţei la tratament, oferind în acelaşi timp protecţia datelor colectate ale pacienţilor. Iată că viaţa dovedeşte importanţa adoptării lor. Pacienţii hemofilici sunt consideraţi o categorie vulnerabilă în faţa noului COVID-19, iar vizitele la medic trebuie limitate la maximum.
“În România, lipsa unor astfel de aplicaţii, în contextul pandemiei cu coronavirus, pune sub ameninţare încă un grup considerat vulnerabil. Din acest motiv, trebuie să ne implicăm cu toţii, în limitele atribuţiilor ce ne revin şi să promovăm proactiv măsuri de responsabilitate socială şi instituţională care să reducă ameninţarea pentru sănătatea publică a unor astfel de categorii vulnerabile. Lansăm astfel un apel către autorităţi de a analiza posibilitatea adoptării unor măsuri care să permită, acolo unde există posibilitatea, administrarea şi monitorizarea tratamentului la domiciliu pentru pacienţii hemofilici. Pandemia a pus sistemul de sănătate al României în faţa unor mari provocări de adaptabilitate, astfel încât să poată oferi asistenţă medicală în condiţii de maximă siguranţă a actului medical. Nu în ultimul rând, solicităm autorităţilor menţinerea nivelului adecvat de acces la produsele antihemofilice”, susţine preşedintele ANHR, Nicolae Oniga.
În sprijinul apelului Asociaţiei Naţionale a Hemofilicilor din România vine chiar Decretul Preşedintelui României de prelungire a stării de urgenţă, unde se menţionează la art. 30 din Anexa 1 “- Consultaţiile medicale acordate în asistenţa medicală primară şi ambulatoriul de specialitate clinic, inclusiv pentru unele servicii conexe necesare actului medical, realizate pe durata stării de urgenţă, pot fi acordate şi la distanţă utilizând orice mijloace”.