Dacă o rudă apropiată a avut o formă de cancer al sângelui, și dumneavoastră  riscați să dezvoltați boala, arată un nou studiu.

Cercetătorii au analizat datele medicale a 16 milioane de suedezi, din care 153.000 fuseseră diagnosticați cu un cancer al sângelui, iar alți 391.000 erau rude de gradul întâi (părinți, frați sau copii) ale acestora. Pacienții cu istoric familial au reprezentat 4,1% din toate cazurile diagnosticate de cancer- o rată mai mare decât în cazul cancerelor sistemului nervos, rinichilor sau pancreasului, dar mai mică decât în cazul cancerelor de sân, de colon sau de prostată (a căror incidență variază între 8% și 15%).

Cel mai mare risc familial de cancer la sânge s-a înregistrat în cazul anumitor limfoame Hodgkin, limfoame limfoplasmatice și limfoame cu celule mantă. Un risc familial semnificativ crescut a fost depistat și în cazul policitemiei vera (tip rar de cancer al sângelui cu dezvoltare lentă, în care măduva osoasă produce prea multe globule roşii), mielodisplaziei și trombocitemiei esențiale.

Articol integral, aici.