Hemlibra este un medicament cu prescripție pentru a preveni episoadele de sângerare sau pentru a le face mai puțin frecvente la persoanele cu hemofilie A, cu sau fără inhibitori ai factorului VIII (opt). Hemlibra este aprobat pentru utilizare de către persoane de toate vârstele.

Hemlibra conține medicamentul emicizumab, care este un anticorp monoclonal. Acesta este un medicament produs din celulele sistemului imunitar. Hemlibra vine ca o soluție oferită sub formă de injecție sub piele (subcutanată) pentru pacienții cu vârsta de 7 ani sau mai mult.

În studiile clinice care au durat șase luni sau mai mult, Hemlibra a redus numărul de sângerări totale cu:

  • cel puțin 94% la persoanele fără inhibitori de factor VIII
  • cel puțin 80 la sută la persoanele cu inhibitori ai factorului VIII

Un nou tip de medicament

Înainte ca Food and Drug Administration (FDA) să aprobe Hemlibra, principalul tip de terapie utilizat pentru tratarea hemofiliei A îl constituia înlocuirea factorului VIII.

Persoanele cu hemofilie A nu au factorul VIII, o proteină de care organismul are nevoie să formeze cheaguri de sânge. Terapia de înlocuire a factorului VIII introduce factorul VIII în sângele pacienților. De obicei, înlocuirea factorului VIII se produce într-un laborator, dar poate fi făcută și din plasma de sânge donată. Terapia se administrează sub formă de injecție într-una dintre vene (intravenoasă).

Hemlibra este fabricată din celule, în laborator. În loc să înlocuiască factorul VIII, Hemlibra acționează prin atașarea de factori de coagulare specifici (proteine) în sânge. Acest lucru permite sângelui să se coaguleze corect fără factorul VIII, contribuind la prevenirea sângerărilor necontrolate.

Articol integral, aici.