O tulburare de sângerare este o afecțiune care predispune o persoană la un risc crescut de sângerare, precum și la vânătăi ușoare, fie în mod spontan sau după traumatisme ori intervenții chirurgicale.

Tulburările de sângerare se pot datora fie unei deficiențe de coagulare a sângelui sau a trombocitelor care circulă în sânge. Poate fi o afecțiune moștenită sau dobândită ulterior în viață, ca urmare a altor afecțiuni medicale. Afecțiunile de tulburări de sângerare includ hemofilia, boala Von Willebrand și afecțiuni ale trombocitelor.

Pacienții cu tulburări de sângerare vor fi expuși riscului de sângerare din nas, gingii, mucoasa bucală, sângerare în scaune și urină, sângerare menstruală puternică, sângerare după operație sau traumatisme, sângerare în țesuturile moi, mușchi sau articulații și sângerare intracraniană. De asemenea, poate să apară anemie și deficiență de fier care pot provoca paloare, oboseală, amețeli, leșin și tensiune arterială scăzută când tulburările sunt severe.

În cele din urmă, sângerarea în articulații poate duce la distrugerea articulațiilor și contracturi în timp, iar sângerarea în organele interne poate afecta funcția organelor respective.

 Când trebuie consultat de un medic copilul care suferă de tulburare de sângerare?

Dacă copilul are sângerări spontane ale nasului care nu sunt controlate sau dacă sunt recurente, dacă prezintă sânge în scaune sau urină, umflarea țesuturilor moi sau vânătăi care sunt prea mari pentru gradul de traumă sau orice altă sângerare internă care este spontană trebuie văzut urgent de medicul specialist.

Ce este menoragia?

Sângerarea menstruală puternică este denumită menoragie. Femeile ce prezintă sângerare menstruală care durează mai mult de șapte zile în fiecare lună sunt diagnosticate cu sângerare menstruală puternică sau menoragie.

Menoragia are mai multe cauze. La persoanele tinere acest lucru poate fi legat de dezechilibrul hormonal datorită imaturității fiziologice a organelor lor endocrine și genitourinare. Poate fi, de asemenea, legat de o tulburare de sângerare, infecție pelvină, tiroidă sau alte anomalii endocrine, anomalii ale organelor din pelvis sau sarcină/avort spontan.

 Există tratament pentru tulburările de sângerare?

Tulburările de sângerare moștenite nu pot fi vindecate. Cu un diagnostic precis, simptomele de sângerare, cum ar fi sângerările recurente ale nasului și sângerarea menstruală puternică, pot fi tratate cu medicamente corespunzătoare.

În cazul sângerării menstruale puternice, medicul ginecolog poate prescrie un tratament pe bază de terapii hormonale sau de medicamente generale specifice bolilor pentru controlul sângerării. Complicațiile sângerării, cum ar fi anemia și deficiența de fier, pot fi tratate cu medicamente ce au la bază fier sau transfuzie de celule roșii. Terapia fizică este oferită pacienților cu sângerare articulară, sângerare musculară sau cu țesuturi moi, după caz.

Pacienții care sunt predispusi la astfel de tulburări sunt sfătuiți să urmeze modificări ale stilului de viață pentru a evita traumatismele, evitarea sporturilor de contact cu impact ridicat și a medicamentelor care cresc riscul de sângerare.

Există cercetări în curs ce au la bază evaluarea tulburărilor de sângerare la femeile tinere. Sunt, de asemenea, cercetări care evaluează gestionarea  tulburărilor de sângerare și, în mod special, terapia genică pentru unele tulburări de sângerare, cum ar fi hemofilia, care ar putea decoperi în viitor noi tratamente pentru aceste afecțiuni.

 

Articol preluat și tradus de pe TexasChildrens.org