Persoanele cu boli ale sângelui au întrebări sau preocupări relevante despre noile vaccinuri COVID-19, mai ales despre posibilele urmări ale acestora. Două vaccinuri anti-COVID-19 de la Pfizer-BioNTech și Moderna au fost deja aprobate și sunt administrate în prezent unor numeroase grupuri de persoane, atât în Europa, căt și în Statele Unite. Există mai multe vaccinuri care sunt în curs de dezvoltare și vor fi luate în considerare pentru autorizare, inclusiv două vaccinuri virale dezvoltate de Oxford – AstraZeneca și Johnson&Johnson. Aceste vaccinuri se află în prezent în faza a II-a de studii clinice și deocamdată dau rezultate promițătoare.

Ce este Autorizația de utilizare de urgență?

Autorizația de utilizare de urgență este un mecanism care facilitează disponibilitatea și utilizarea contra măsurilor medicale, inclusiv al vaccinurilor în timpul urgențelor de sănătate publică, cum ar fi actuala pandemie COVID-19. În conformitate cu această autorizație, FDA poate permite utilizarea produselor neaprobate într-o situație de urgență  pentru a diagnostica, trata sau preveni boli sau afecțiuni grave sau care pun viața în pericol, cum ar fi infecția cu virusul care cauzează COVID-19, atunci când au fost stabilite anumite criterii legale, inclusiv acela că nu există alternative adecvate, aprobate și didponibile.

Vaccinurile care sunt dezvoltate foarte rapid. Sunt sigure?

Este adevărat că vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna au fost dezvoltate forte rapid. Dar tehnologia din spatele vaccinurilor nu este una nouă. Ambele sunt ceea ce se numesc vaccinuri ARNm, care funcționează foarte diferit de tipurile de vaccnuri utilizate în trecut. Vaccinurile ARNm nu se bazează pe utilizarea unui eșantion slab sau ineficient de virus pentru a declanșa anticorpi – precum un vaccin antigripal. Vaccinurile MRNA determină celule să creeze o proteină inofensivă (numită proteină spike) pe care corpul nostru o recunoaște ca fiind străină, creând un răspuns al sistemului imunitar. Lucrările științifice care descriu această tehnologie MRNA, descoperite de omul de știință maghiar Katalin Kariko (cel care supraveghează activitatea MRNA pentru BioNTech) au fost publicate pentru prima dată în 2005.

Este bine pentru o persoană care are tulburări de sângerare să primească vaccinul COVID-19?

Dacă suferiți de afecțiuni de natură hematologică, nu există contraindicații pentru vaccinarea cu nici un vaccin autorizat în momentul de față. Terapia cu toleranță imună, tratamentul pentru hepatita C și HIV  sau alte afecțiuni, inclusiv utilizarea agenților imunosupresori, nu împiedică o persoană să primească vreunul dintre vaccinurile disponibile. Pentru pacienții dintr-un studiu clinic, vaccinarea trebuie raportată investigatorului stdiului.

Dacă am afecțiune hematologică, pot face parte dintr-un grup prioritar pentru a primi vaccinul?

Deoarece persoanele cu boli ale sângelui nu prezintă un risc mai mare de a contracta COVID-19 sau de a dezvolta o formă severă a bolii, nu sunt considerate un grup prioritar. Se vor aplica reguli generale de selecție pentru cei cu astfel de afecțiuni. Pacienții cu goli hematologice din grupurile de risc indentificate în funcție de vârstă, starea de sănătate sau ca lucrător într-un domeniu esențial vor fi vaccinați ca prioritate ca alții din populația generală cu aceleași riscuri. Grupurile prioritare sunt stabilite de fiecare stat în parte.

Ar putea exista unele urmări dacă voi fi vaccinat?

Vaccinul este administrat intramuscular, dar trebuie utilizat cel mai mic calibru (25-27) dacă este posibil. Unele vaccinuri trebuie administrate utilizând combinația ac-seringă, astfel încât utilizarea unui ac alternativ poate să nu fie posibilă sau de dorit. Preferabil ar fi să se aplice o perfuzie cu un produs de înlocuire a facorilor înainte sau după administrarea vaccinului și să aplicați presiune timp de 10 minute după vaccinare. Pacienții cărora li se administrează emicizumab pot fi vaccinați prin injecție intramusculară în orice moment făra a mai primi o doză suplimentară de FVIII. Pacienții care au boala Willebrand sau tulburări rare de sângerare trebuie să își consulte medicul hematolog cu privire la măsurile de precauție speciale înainte de vaccinare. Toți pacienții cu tulburări de sângerare rare (inclusiv cei cu trombocitopenie/sau tulburări ale funcției plachetare) trebuie vaccinați. Pacienților tratați cu anticoagulante trebuie să li se efectueze testarea timpului de protrombină în decurs de 72 de ore îniante de vaccin, pentru a determina raportul internațional normalizat INR. Dacă rezultatele sunt stabile și se încadrează în domeniul terapeutic, aceste persoane pot fi vaccinate intramuscular.

După vaccinare, zona trebuie monitorizată imediat pentru formarea hematomului timp de 10 minute, pentru a reduce sângerarea și umflarea. Dar și timp de 2-4 ore mai târziu, la domiciliu, pentru a preîntâmpina apariția unui hematom întârziat. Este de așteptat un disconfort la locul injectării. Disconfortul din braț simțit timp de 1-2 zile după vaccin  nu ar trebui să fie alarmant decât dacă se agarvează și este însoțit de umflături.

Orice reacție adversă trebuie raportată medicului. Orice reacție alergică trebuie raportată medicului sau trebuie să mergeți la Urgențe.

Ar trebui să mă vaccinez dacă sunt însărcinată sau alăptez?

În prezent există date limite privind siguranța vaccinurilor COVID-19 pentru femeile însărcinate sau care alăptează, însă sunt planificate studii. Persoanele care sunt însărcinate și iua în considerare vaccinarea pentru COVID-19 sunt încurajate  să vorbească  cu medicii lor.

Înaintea luării unor decizii, aceste persoane ar trebui să se informeze despre expunerea probabilă la virusul care cauzează COVID-19 , riscurile COVID-19 pentru pacientele gravide și fătul acestora.

 

Sursa: https://www.hemophilia.org/news/covid-19-vaccines-and-bleeding-disorders-frequently-asked-questions-faqs