COVID-19 este asociat cu cheaguri de sânge formate în arterele membrelor inferioare, care pot pune viața în pericol, potrivit unui studiu publicat în Radiology. Cercetătorii au spus că pacienții cu COVID-19 cu semne ale unei alimentări inadecvate de sânge la extremitățile inferioare tind să aibă cheaguri mai mari și o rată semnificativ mai mare de amputare și deces decât persoanele care nu au aceeași afecțiune. Asocierea COVID-19 cu cheaguri de sânge în arterele pulmonare este bine stabilită. Se cunoaște mai puțin despre conexiunea virusului cu tromboza arterială, o afecțiune caracterizată de cheaguri de sânge în arterele care împiedică fluxul de sânge să ajungă la extremitățile inferioare.

În vârful pandemiei COVID-19, în New York, radiologii de la Montefiore Medical Center au observat o creștere a pacienților care au avut teste pozitive pentru tromboză arterială a extremităţilor inferioare, în urma examenelor de angiografie CT. Pacienții ajunseseră la spitale cu răceală, durere sau decolorarea picioarelor. Frecvent, aceste simptome ale ischemiei picioarelor, o afecțiune în care fluxul de sânge este limitat la extremitățile inferioare, au fost însoțite de tulburări respiratorii, tuse, febră și starea mentală alterată. Tendința alarmantă i-a determinat pe cercetători să analizeze mai atent o posibilă conexiune între COVID-19 și tromboza arterială a extremității inferioare și dacă persoanele cu virus au avut un prognostic mai rău. În martie și aprilie 2020, au identificat 16 pacienți pozitivi cu COVID-19, în vârstă medie de 70 de ani, care au suferit o angiografie CT a extremităților inferioare pentru simptomele ischemiei picioarelor. Acești pacienți au fost comparați cu 32 de pacienți negativi cu COVID-19, vârsta medie de 71 de ani, care au suferit angiografie CT cu simptome similare în anii precedenți și care au fost bine asortați cu cohorta COVID-19 pentru caracteristicile demografice și clinice.

Toți pacienții cu infecție cu COVID-19 care au făcut o angiografie CT la extremitatea inferioară au avut cel puțin un cheag la picior, comparativ cu doar 69% dintre controale. Cheagurile la pacienții cu COVID-19 au fost semnificativ mai mari. Amputarea membrelor a fost mai frecventă la pacienții cu COVID-19. „Am descoperit că tromboza arterială asociată cu infecția cu COVID-19 s-a caracterizat prin rezultate grave, și anume rate crescute de amputație și moarte, care în seria noastră au fost 25% și, respectiv, 38%”, a declarat autorul principal al studiului, Inessa A. Goldman, MD, radiolog la Montefiore și profesor asistent la Albert Einstein College of Medicine din New York. “Pentru comparație, rata amputării și a decesului a fost de doar 3% în rândul controalelor. Nu este clar dacă pneumonia concomitentă a pacienților, asociată cu COVID-19, virulența tulburării de coagulare legate de COVID-19, sau sosirea inițială întârziată la spital a contribuit la aceste rezultate.” Pacienții cu COVID-19 care prezintă simptome de ischemie la nivelul picioarelor au avut mai multe șanse să evite amputarea sau moartea decât pacienții care aveau simptome de ischemie și simptome sistemice, inclusiv tuse, tulburări respiratorii, hipoxie, febră sau stare mentală alterată.

„În cohorta noastră, niciunul dintre cei cinci pacienți care prezintă plângeri referitoare doar la simptomele picioarelor, cum ar fi durerea sau decolorarea, fără simptome sistemice susținute de amputație nu a murit”, a spus dr. Goldman. Dr. Goldman a menționat că, odată cu creșterea ratelor de infecție în multe părți ale țării, este important ca medicii să fie atenți la conexiunea dintre COVID-19 și tromboza arterială a extremității inferioare. “Conștientizarea trombozei arteriale la extremitatea inferioară ca posibilă complicație a infecției cu COVID-19 este importantă pentru toți furnizorii care au grijă de acești pacienți, deoarece diagnosticul precoce este de obicei crucial pentru conservarea membrelor în ischemia extremităților inferioare”, a spus ea. Asocierea COVID-19 cu tromboza arterială la extremitatea inferioară este probabil legată de o combinație de factori, a spus dr. Goldman, incluzând o tendință crescută a sângelui de a coagula, deteriorarea mucoasei arterelor și reacții imune legate de SARS-CoV -2 virus și infecție cu COVID-19. „Aceasta continuă să fie o zonă de studiu intens în întreaga lume”, a spus ea.

Sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/07/200716144706.htm