Informații de fundal: De la dezvoltarea terapiilor intravenoase, prezența particulelor în medicamente injectabile a fost o preocupare pentru medici și pacienți. În timp ce unele particule pot proveni din surse externe (de exemplu, atunci când produsul este pregătit pentru utilizare), altele sunt „intrinseci” în procesul de fabricație specific medicamentului.

În ultimul caz, surse pentru aceste particule pot fi soluția în sine și ingredientele sale, contactul cu componentele utilizate la fabricare (de exemplu, tubulatura) sau pachetul produsului (de exemplu, dop de cauciuc). În unele cazuri, infuzia intravenoasă de injectabile care conțin particule a fost asociată cu ceva rău.

În consecință, autoritățile de reglementare au stabilit limite fixe pentru cantitatea de particule din preparatele destinate utilizării intravenoase și afirmă că, înainte de dispensare, toate recipientele preparatelor intravenoase trebuie inspectate, în măsura posibilului, pentru prezența substanțelor străine și particulare observabile în conținutul și acestea nu sunt distribuite dacă suma depășește limita stabilită.

Procedurile de încercare pentru determinarea prezenței particulelor sunt stabilite de regulatori, iar producătorii trebuie să respecte aceste standarde industriale. Particulele din substanțele injectabile destinate administrării intramusculare și subcutanate nu ar avea același risc ca pentru administrarea intravenoasă, dar standardele industriei încă se aplică și limitele sunt stabilite în urma examinării de către autoritățile de reglementare (de exemplu, Agenția Europeană a Medicamentelor).

Context pentru această comunicare

Pe 5 octombrie 2019, EHC a primit următoarea declarație de la reprezentanții Roche, producători de emicizumab (Hemlibra®):

În timpul unei examinări de rutină a loturilor de produse medicamentoase, ca parte a sistemelor și proceselor noastre de asigurare a calității, particule translucente greu vizibile au fost identificate în Hemlibra® (emicizumab), în afara specificațiilor noastre de particule. Aceste particule sunt inerente produsului medicamentos și se bazează pe evaluările de toxicologie și siguranță și revizuirea datelor disponibile, profilul beneficiu / risc al Hemlibra rămâne neschimbat ca rezultat.

Ele constau din proteine (substanță medicamentoasă Hemlibra) și ulei de silicon (PDMS, polidimetilsiloxan). Uleiul de silicon este un polimer non-toxic, organic, care este inclus în toate medicamentele parenterale. Particulele translucide sunt frecvent observate și prezente în alte substanțe biologice aprobate. Am informat autoritățile medicale în martie 2019.

Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA), Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA), Swissmedic, Health Canada și Ministerul Sănătății, Muncii și Asistenței (MHLW) din Japonia au fost de acord cu evaluarea noastră că profilul beneficiu / risc al Hemlibra rămâne neschimbat și a susținut distribuția continuă a Hemlibra pacienților pentru a evita întreruperea terapiei. Am transmis rezultatele analizei noastre finale autorităților de sănătate și continuăm să șinem legătura cu aceste autorități. Ne-am angajat să producem produse de înaltă calitate pentru pacienții noștri, motiv pentru care avem monitorizări, controale și testări riguroase ale producției pentru toate medicamentele noastre, inclusiv Hemlibra.”

Declarație European Haemophilia Consortium

EHC a fost informat despre această problemă în data de 5 octombrie 2019. Reprezentanții Roche au fost disponibili pentru a răspunde la întrebări din 6 octombrie. EHC a verificat informațiile prezentate de Roche cu reprezentanții Agenției Europene a Medicamentului (EMA) pe 7 octombrie.

EHC comunică următoarele:

 • Aspectul de particule include flacoane de emicizumab care au fost utilizate atât în timpul programului de studiu clinic, cât și al produsului disponibil comercial. Particulele au depășit pragul prestabilit de producător.
 • Privind în retrospectivăasupra tuturor loturilor anterioare de emicizumab, această problemă a fost prezentă încă din timpul studiile clinice inițiale, dar nu a fost identificată la acel moment.
 • Aceasta este o problemă de fabricație care este descrisă în literatura științifică și supusă supravegherii de către autoritățile de reglementare din domeniul sănătății care și-au furnizat evaluarea și au considerat că nu există nicio modificare a evaluării risc-beneficiu pentru utilizarea emicizumab.
 • Constatarea particulelor în flacoane de emicizumab a fost revizuită de autoritățile sanitare de reglementare din Uniunea Europeană, Elveția, Statele Unite, Canada și Japonia, care au stabilit cu toții că nu există nicio schimbare în evaluarea risc-beneficiu a emicizumab așa cum este fabricat în prezent și disponibil pentru uz pacient.
 • Autoritățile de reglementare grecești au convenit că pacienții din programul de acces extins Roche pot rămâne pe emicizumab, dar nu poate fi inițiat niciun nou pacient până când această problemă nu este rezolvată pe deplin.
  Riscul cauzat de particule în injectabile destinate administrării subcutanate este probabil redus comparativ cu cele injectabile intravenoase.
 • Nu s-au raportat efece adverse legate de particule. Până în acest moment, Roche nu a primit niciun raport de la utilizatorii finali ai produsului.

Pe baza informațiilor disponibile, EMA nu a recomandat modificarea practicilor de prescriere și nici întreruperea utilizării emicizumab pentru pacienții care utilizează deja produsul.

EHC are următoarele recomandări:

 • EHC se așteaptă ca Roche să efectueze o revizuire completă a proceselor lor de fabricație și de control al calității pentru a determina modul în care acestea se pot asigura mai bine că toate produsele îndeplinesc standardul industriei în ceea ce privește limitele de particule din emicizumab;
 • EHC se așteaptă ca Roche să efectueze o revizuire retrospectivă a tuturor efectelor adverse la pacienții expuși la emicizumab;
 • EHC a solicitat accesul la raportul de evaluare al EMA referitor la această anchetă;
 • EHC a solicitat notificări din partea Roche și oferirea a oricărui feedback de reglementare cu privire la această problemă de producție care schimbă evaluarea risc-beneficiu și a solicitat orice urmărire în această privință după ce Roche și-a finalizat procesul de fabricație și revizuirea controlului de calitate, inclusiv rezoluția finală cu Autoritățile Grecești;
 • Orice pacient sau îngrijitor care are întrebări sau îngrijorări cu privire la această problemă trebuie să se adreseze Centrului de tratament pentru hemofilie sau Organizației Naționale a Pacienților;
 • EHC solicită Roche să informeze comunitățile de pacienți și furnizorii de servicii medicale atunci când există probleme potențiale de siguranță într-un mod transparent și în timp util.

EHC va continua să monitorizeze îndeaproape această problemă și va oferi actualizări suplimentare, după caz.

Articol original, aici.