“În hematologia anului 2019, fără diagnosticul molecular nu se poate face nimic. Hematologia este vârful de lance al oncologiei medicale”, susține Dr. Ciprian Tomuleasa, medic specialist hematolog în cadrul secției de Hematologie a Institutului Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuța” din Cluj-Napoca, într-un interviu acordat portalului Hemofilie.ro.

Dr. Tomuleasa consideră că este foarte importantă susținerea cercetării translaționale și al dezvoltării biologiei moleculare, pentru a individualiza tratamentul fiecărui pacient.

“În hematologie sunt raportate primele analize moleculare și ulterior sunt validate sau invalidate cele mai noi tratamente țintite”, afirmă medicul clujean.

El militează pentru organizarea în România a mai multe conferințe profesionale de amploare, cu un nivel ridicat, în domeniul hematologiei.

“Cred că evenimentele medicale trebuie organizate cu ajutorul universităților și al institutelor majore de cercetare, în colaborare cu societățile de profil. Iar speakerii invitați trebuie să fie aceeași ca și la marile conferințe, precum congresul EHA (European Hematology Association) sau ASH (American Society of Hematology). În Cluj, am organizat conferința Insights in Hematology, cu speakeri afiliați unor instituții deosebit de importante, precum Johns Hopkins University, Harvard University, Stanford sau UCLA. Continuitatea este cheia succesului deorece astfel se asigură educația unei noi generații de hematologi, competitive la nivel internațional”, afirmă dr. Ciprian Tomuleasa.

În urmă cu cinci ani, el a intrat în atenția lumii medicale prin inițierea, într-o echipî multidisciplinară, a unui studiu experimental care propunea un nou test de diagnostic al cancerului de căi biliare.

“Acel studiu a fost un test cu potențial clinic, elaborat de către echipa de cercetare a profesorului Selaru, pe cancere digestive. După întoarcerea din SUA, m-am specializat în hematologie și am încercat să dezvoltăm în Cluj Napoca o directivă de cercetare ușor diferită, axată pe malignitățile hematologice. Validarea tehnologiei menționate este realizată în SUA”, menționează Dr. Ciprian Tomuleasa, afiliat secției de Hematologie a Institutului Oncologic din Cluj-Napoca.

Din poziția de cadru didactic al UMF Cluj-Napoca, dr. Tomuleasa crede că un student la Medicină care dorește să urmeze o carieră în domeniul cercetării și în special al hematologiei trebuie să dea dovada în primul rând de seriozitate și implicare.

“De asemenea este importantă implicarea în proiecte de cercetare și publicarea împreună cu echipele de cercetare afiliate diferitelor departamente ale universității. Cred că sistemul medical românesc se dezvoltă, încet dar sigur. Comparativ cu anii studenției mele, cred că avem mult mai multe laboratoare iar cercetătorii români publică articole mult mai bune, în jurnale mai ‘sănătoase’, mai bine cotate internațional”, conchide dr. Ciprian Tomuleasa.