Se recomandă vaccinarea anti-covid la pacienții cu hemofilie?

Pacienții cu hemofilie au indicație de vaccinare cu beneficii majore împotriva tuturor bolilor transmisibile, începând cu bolile copilăriei.

În contextul epidemiologic actual vaccinarea anti-covid este importantă pentru prevenirea bolii!

Este recomandată calea de administrare subcutanată a vaccinurilor la pacienții cu hemofilie,  dar în cazul vaccinului anti-covid indicația de administrare este intramusculară.

Cum pregătim pacientul cu hemofilie înainte de vaccinare?

Pacientul își se administrează profilactic intravenos doza uzuală de factor al coagulării cu o oră înainte, apoi vaccinul se administrează intramuscular cu ac subțire. După vaccin pacientul aplică cu degetul o presiune locală la locul injecției timp de aproximativ 15 minute pentru a reduce sângerarea locală. Se poate aplica gheată local. Se va monitoriza locul injecției și dacă apare sângerarea se mai poate administra o doză de concentrat  de factor de coagulare.

S-au vaccinat pacienții cu hemofilie?

Pacienții au participat la campanii de educare privind vaccinarea, au fost informați de către specialiști privind beneficiile vaccinării.  Au fost instruiți privind pregătirea. Aproximativ  20% din pacienții aflați în evidența Clinicii de Hematologie Timișoara s-au vaccinat. Unii așteptă sa fie programați de asistenții sociali, alții preferă un anumit vaccin, astfel că se prelungește timpul de așteptare pană la vaccin!

 

Material scris pentru platforma specializată Hemofilie.ro de Dr. Florica Ghilezan, medic primar hematolog, Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara.