Pacienții hematologici, în special cei cu afecțiuni grave și imunitate scăzută prin boală și terapie au fost cei mai expuși la provocări, potrivit Dr. Florica Ghilezan, medic primar hematolog, Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara.

Motivul? ”Au necesitat izolare prelungită, renunțarea la viața socială și așa limitată. Unii nu și-au văzut copiii, nu și-au ținut în brațe nepoții, din cauza restricțiilor impuse și a temerilor de a nu se infecta cu virusul SARS-COV2. Cei infectați au necesitat amânarea terapiilor specifice, au prezentat complicații respiratorii și de coagulare, punându-le în pericol viața. Unii dintre ei au pierdut bătălia finală! Implicațiile psihologice au fost majore! Iar acum, majoritatea pacienților trăiesc cu teama că nu vor primi tratamentul complet și la timp”, a explicat Dr. Ghilezan pentru portalul Hematologie.ro.

Preocuparea actuală: vaccinarea

Medicul a mai spus că s-au depus eforturi mari, din partea medicilor și a pacienților, pentru asigurarea condițiilor de internare și continuarea tratamentului specific pentru fiecare pacient în parte. În prezent, preocupările pacienților sunt dacă au indicație, dacă au voie să se vaccineze anti-Covid, când să se vaccineze și cum să se programeze.

Departe de frig, umezeală, curenți de aer

”Pacienții hematologici sunt mai predispuși la infecții, în special, la cele respiratorii, în sezonul rece. Trebuie să se ferească de frig, umezeală, curenți de aer. Ei se deplasează mai puțin, făcând mai puțină mișcare în acest sezon”, a mai avertizat medicul, răspunzând unei întrebări legate de provocările anotimpului rece.

Alimentația, echilibrată și bogată în nutrienți

Regimul alimentar pe timpul toamnei și iernii trebuie să fie echilibrat, potrivit medicului, bogat în vitamine și minerale, iar hidratarea să fie corespunzătoare. ”Trebuie consumate proteine, inclusiv cele de origine animală, glucidele din fructe, iar grăsimile, cu moderație. Acolo unde e necesar și doar la recomandarea medicului, se poate administra un supliment de vitamine și minerale”, a mai spus Dr. Florica Ghilezan.