Coagularea este procesul de producere a cheagului de sânge. Acesta este un proces important și complex care permite sângelui să se conecteze și să vindece o rană. Astfel, organismul oprește orice sângerare nedorită.

Coagularea implică acțiunea celulelor și factorii de coagulare. Celulele sunt trombocite, iar factorii de coagulare sunt proteinele. Aceste proteine sunt prezente în plasma sanguină și pe suprafețele anumitor celule vasculare.

Dacă sângele unei persoane se coagulează prea mult, poate dezvolta tromboză venoasă profundă (DVT) precum și alte probleme. Dacă nu coagulează suficient, o persoană poate avea hemofilie. În acest caz, sângerarea se întâmplă prea ușor.

 

Cum se întâmplă coagularea

Hemostaza este procesul care oprește sângerarea și împiedică pierderea prea multor sânge a vaselor de sânge deteriorate.

Coagularea este o parte esențială a hemostazei. În hemostază, trombocitele și o proteină numită fibrină lucrează împreună pentru a conecta un perete deteriorat al vaselor de sânge. Acest lucru oprește sângerarea și oferă organismului șansa de a repara daunele.

Atunci când apare o daună în endoteliu, care este căptușirea unui vas de sânge, trombocitele formează imediat un dop la locul accidentării. În același timp, proteinele din plasma sanguină răspund la formarea șuvițelor de fibrină. Într-o reacție chimică complexă, aceste șuvițe formează și consolidează dopul trombocitelor.

Pe măsură ce trombocitele se adună la locul unei leziuni pentru a face priză sau să blocheze, factorii de coagulare acționează într-o serie de reacții chimice pentru a întări dopul și a permite începerea vindecării.

 

Ce este un trombocit?

Continuarea articolului, aici.