Un nou articol „Intersecția biologiei vectorilor, a terapiei genice și a hemofiliei”, a fost publicat recent în revista Research Practice in Thrombosis & Haemostasis (RPTH). Acesta oferă o imagine de ansamblu asupra bazelor științifice asociate mai multor platforme de terapie genică adresate hemofiliei, cu accent deosebit pe furnizarea de sarcini genetice utile și care se află în centrul acestor tehnologii.

Acest studiu acoperă atât eșecurile, cât și progresele studiilor efectuate asupra terapiei genice (asociată hemofiliei de tip A și B preclinice și clinice), care caracterizează efortul depus pentru a identifica un remediu funcțional în cazul hemofiliei.

Autorii studiului au examinat unicitatea biologică a vectorilor virali, incluzând aspecte de design propriu care îi fac, în mod special, efectivi în transducție (procesul prin care materialul genetic este inserat într-o celulă de către un virus sau de un vector viral). În ultimele decenii, cercetătorii au valorificat biologia evolutivă a vectorilor virali și capacitatea de transducție în vederea dezvoltării și perfecționării terapiilor genetice de investigație pentru hemofilie și alte afecțiuni cronice.

Autorii au descris cele două tipuri principale de vectori care stau la baza acestor descoperiri, incluzând retrovirusuri reutilizate cunoscute sub numele de vectori lentivirali, și la o scară mai mare, viruși adeno-asociați (AAVs).

AAVs recombinante proiectate (rAVV) au fost concepute pentru a furniza mesaje genetice care determină producerea factorului VIII sau a factorului IX la persoanele cu hemofilie A și B. În mod ideal, rAAVs livrează acest material genetic în celulele vii pentru a obține un efect terapeutic care este lipsit de reacții adverse nedorite pe termen scurt și chiar lung.

„Vectorii rAVV au apărut ca instrumente preferate în terapia cu gene in vivo datorită relativei siguranțe și a capacității lor în transducția unei varietăți de tipuri de celule regăsite în componentele tisulare ale organismului.” explică autorii. Celulele hepatice sunt ținte sigure pentru terapia genică a hemofiliei, datorită abilității lor de a facilita producția proteinelor regăsite în factorii FVIII și FIX.

În timp ce rAAVs rămân baza terapiei genice în tratamentul hemofiliei, utilizarea lor nu vine fără riscuri, ci include potențialul declanșării unor răspunsuri înnăscute și adaptative nu numai la transgenul în sine, ci și la învelișului proteic al rAAV (capsidă). Asemenea răspunsuri imune precum prezența anticorpilor netralizanți cu preexistență naturală (NAbs) ar putea avea implicații de ordinul siguranței și eficacității, efectele inflamatorii asupra ficatului fiind doar unul dintre multiplele exemple.

Autorii explică diferitele strategii care sunt investigate și luate în considerare pentru a atenua posibilele efecte ale NAbs, incluzând proceduri proiectate să înlăture complexele imune circulante ale unui pacient înainte de administrarea terapiei genice și folosirea testelor de diagnostic pentru prescrierea acestor anticorpi.

Revizuirea subliniază, de asemenea, preocupările legate de integrarea rAAV în genomul pacienților care au primit terapia, astfel de evenimente având implicații negative de siguranță, cum ar fi modificarea funcționalității celulelor și dezvoltarea ulterioară a tumorilor sau a unor boli maligne. În timp ce integrarea aleatorie a rAAV în genomul unei gazde este un eveniment rar, riscurile justifică investigații suplimentare și strategii dovedite de atenuare, deoarece chiar și ratele proporționale scăzute de integrare ar putea avea consecințe dăunătoare sau neintenționate asupra organismului.

„Terapia genică reprezintă un potențial tratament funcțional pentru pacienții cu hemofilie și are scopul de a oferi o modalitate de exprimare sigură, durabilă și eficientă a factorilor. S-a demonstrat că terapia genică rAAV in vivo ameliorează fenotipul sângerării la adulți, dar pe termen lung siguranța și eficacitatea acesteia rămân a fi studiate.”, concluzionează autorii. Cercetările actuale caută să îmbunătățească vectorul și alte atribute ale terapiei genice pentru a obține succesul tratamentului cu protocoale mai simple și mai eficiente din punct de vedere al costurilor și, de asemenea, pentru a extinde accesul la pacienții care nu sunt vizați în prezent din cauza comorbidităților, istoricului medical, vârstei sau a altor factori.

Articol preluat și tradus integral de pe: https://www.hemophilia.org/news/vector-biology-and-hemophilia-gene-therapy-the-focus-of-review?utm_medium=email&utm_source=mailchimp.com&utm_campaign=NHF%20Notes&utm_term=Click%20Here&utm_content=Vector%20Biology