Sângerările și evenimentele trombotice apar în primele 3 luni după efectuarea terapiei CAR-T, unii pacienți manifestând un risc crescut de sângerare, conform unui studiu publicat în Blood Advances.

În cadrul acestui studiu, autorii au evaluat incidența de sângerare și pe cea a evenimentelor trombotice în cazul pacienților cu limfomul non-Hodgkin difuz cu celule B mari (DLBCL) sau cu leucemie limfoblastică acută cu celule B (B-ALL).

Un procent de 9,4% din totalul pacienților au dezvoltat sângerări, iar 6,3% au dezvoltat complicații trombotice în primele trei săptămâni de la administrarea infuziei CAR-T. Toate evenimentele de sângerare au apărut în prima lună după efectuarea terapiei CAR-T.

Studiul a inclus 127 de pacienți care au primit terapie CAR-T dintre care au fost identificați 12 pacienți care au manifestat sângerări și un număr de 8 pacienți care au prezentat complicații.

Complicațiile asociate trombozei au inclus o serie de afecțiuni precum tromboză venoasă profundă, accident vascular cerebral trombotic și tromboza venei splanchnice. Pe când evenimentelor de sângerare, pe de cealaltă parte, le-au fost asociate afecțiuni precum hematurie macroscopică, sângerare a țesuturilor moi, hematom subdural, hemoragie gastrointestinală și hemoptizie.

Pacienții care au avut o valoare inițială scăzută a trombocitelor și sindrom de neurotoxicitate asociat celulelor cu efect imun de grad înalt (ICANS) li s-a atribuit cel mai crescut grad de risc privind evenimentele de sângerare. Acest fapt sugerează că pacienții pot avea nevoie de monitorizare după terapie.

Mai mult de jumătate din evenimentele de sângerare au fost semnalate în primele 30 de zile după ce pacientul a fost externat și supus terapiei CAR-T, fapt ce semnalează necesitatea urmăririi constante a acestor pacienți.

„Descoperirile noastre au sugerat că o coagulopatie sistemică apare după realizarea terapiei CAR-T și coincide cu manifestări hemoragice predominante” au scris autorii în raport. „În orice caz, în contrast cu o incidență crescută a coagulării intravasculare difuze (CID), conform criteriilor standard, acest lucru în sine nu pare să modifice riscul sângerărilor în cadrul studiului. Descoperirile noastre ridică semne de întrebare asupra generalizării algoritmilor de notare utilizați în mod curent pentru CID în setările CAR-T, și poate implica, de asemenea, că procesele biologice care mediază coagulopatia CAR-T sunt distincte de alte tulburări cunoscute și asociate coagulării intravasculare difuze.”

Acest studiu a fost limitat de mărimea redusă a a eșantionului, dar și de caracterul retrospectiv. Studiul a identificat un trend direcționat către riscul crescut de sângerare și către producerea evenimentelor trombotice în funcție de vârstă sau istoricul trombozei, însă impactul nu a fost  semnificativ. Este posibil ca dimensiunea studiului să fie, de asemenea, insuficient pentru această analiză.

Alte studii prospective trebuie să se concentreze asupra examinării factorilor de risc pentru sângerare și complicații trombotice.

Materialul a fost preluat integral și tradus de pe: https://www.hematologyadvisor.com/home/topics/thrombotic-disorders/bleeding-thrombotic-complications-after-cart-therapy-incidence/