Luni 28 octombrie 2019, Comisia Europeană a susținut o conferință cu părțile interesate pentru a prezenta și a discuta rezultatele evaluării legislației cu privire la sângele, țesuturile și celulele, publicată pe 11 octombrie 2019. Conferința a fost deschisă de Anne Bucher, directorul general al DG SANTE.

Provocările cheie au fost abordate de grupuri de experți ai UE din societăți profesionale, ale pacienților și ai industriei. Ca rezumat final, directorii ECDC și EDQM (Consiliul Europei), vor reflecta asupra calității de urmat. Sângele, țesuturile și celulele permit terapii esențiale pentru milioane de cetățeni în fiecare an. Legislația UE contribuie la asigurarea calității și siguranței pentru sânge și țesuturi și celule și este în vigoare de mai bine de un deceniu. Având în vedere peisajul foarte dinamic – utilizarea noilor biotehnologii, mai multe focare de boli și o lume mai conectată – Comisia a evaluat dacă această legislație și-a atins obiectivele inițiale și este încă adecvată scopului.

Evaluarea efectuată indică faptul că legislația a adus îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește calitatea și siguranța în acest domeniu. Cu toate acestea, au fost identificate o serie de provocări cheie. În special, se dovedește dificil ca cerințele legale să se adapteze și să reflecte toate aceste schimbări continue. Au fost identificate deficiențe în ceea ce privește protecția donatorilor, punând la dispoziție sânge, țesuturi și celule și în legătură cu protecția copiilor născuți de reproducerea asistată medical.

Dispozițiile pentru a ține pasul cu inovația, pentru a asigura o supraveghere robustă și pentru a asigura sustenabilitatea ofertei au fost, de asemenea, considerate carențe. Conferința a fost transmisă prin streaming web.

Articol original, aici.