Hemofilie –  Boală ereditară, transmisă de mamă numai băieților, care constă într-o predispoziție spre hemoragie, cauzată de prelungirea timpului de coagulare a sângelui.

Ereditatea – Proprietatea tuturor organismelor vii aparținătoare unei specii de a da naștere la urmași asemănători sau capacitatea organismelor de a transmite la descendenți anumite caractere ereditare, fie prin reproducere asexuată sau reproducere sexuată.

Coagularea – Procesul prin care sângele se transformă din stadiul de lichid într-un gel, numit cheag (sau tromb). Coagularea este rezultatul hemostazei, un proces foarte complex care implică activarea, adeziunea și agregarea plachetară (a trombocitelor) dar și formarea unei rețele de fibrină. Stările patologice ale coagulării pot să se manifeste ori prin hemoragie (sângerare), ori prin tromboză.

Tromb – Cheag sangvin, format intr-un vas (artera, vena), ce poate provoaca o tromboza.

Arterele – Vasele sangvine care duc sângele de la inimă. Ele sunt segmentul circulator cu cea mai mare presiune arterială. Presiunea în artere este maximă în momentul sistolei și minimă în momentul diastolei. Cea mai importantă arteră este cea numită aortă. Arterele sunt de două tipuri: artere sistemice, care duc spre tot corpul și artere pulmonare, care îl duc la plămâni.

Fibrină Substanță organică proteică aflată în sânge și care intervine în procesul de coagulare

Hemoragie – Scurgerea abundentă de sânge, internă sau externă, în urma ruperii sau tăierii peretelui unui vas sangvin. Hemoragia este cauzată de lezarea integrității vasului, provocată de o traumă, liza purulentă a peretelui vascular, dereglarea chimismului sanguin.

TrombozaProcesul de formare a unui cheag de sange, cunoscut si sub denumirea de “tromb”, care se creeaza intr-un vas de sange. Acest cheag de sange poate bloca sau obstructiona circulatia sangelui in zona afectata si, totodata, poate provoca complicatii grave daca cheagul se deplaseaza intr-o parte importanta a sistemului circulator, cum ar fi creierul sau plamanii.

Factorul VIII (factorul antihemolitic A) – Factor cheie în cascada coagularii intrinseci, hemostaza normală necesitând cel puțin un sfert din activitatea acestuia. Este sintetizat în principal în hepatocite și circulă în plasmă legat de factorul von Willebrand (glicoproteina complexă care funcționează ca un suport pentru factorul VIII). Este activat de catre factorul Xa și trombină.