HEMOFILIE – O ÎNCĂLCARE A COAGULĂRII SÂNGELUI

Un pacient cu hemofilie are adesea hemoragii în organele interne, mușchi și, de asemenea, în articulații. Astfel de hemoragii pot fi cauzate de intervenții chirurgicale sau de traume. Cu toate acestea, ele sunt adesea spontane, adică apar, indiferent de factori externi. Posibilitatea de hemoragie reprezintă o amenințare la adresa vieții pacientului, mai ales când vine vorba de creier. Hemoragia în creier, precum și în alte organe vitale la un pacient cu hemofilie poate să apară chiar dacă leziunile nu sunt grave (pentru persoanele sănătoase). Dacă este o formă gravă a bolii, pacienții suferă de hemoragii frecvente în țesuturile și articulațiile musculare, respectiv, hematome și hemartroze. Acești pacienți sunt dezactivați.

 

HEMOFILIA ESTE O BOALĂ MASCULINĂ

Într-o anumită măsură, da. Din manifestările clinice ale acestei boli, într-adevăr, partea masculină a populației suferă. Femeile pot acționa ca purtători ai hemofiliei. Fără semne externe ale acestei boli, o femeie poate să o transmită copilului ei: un băiat născut poate avea manifestări clinice de hemofilie și o fată poate fi, de asemenea, un purtător al bolii.

 

HEMOFILIA ESTE O BOALĂ INCURABILĂ

Până în prezent, din păcate, acesta este cazul. Cu toate acestea, cursul acestei boli severe poate fi controlat. Controlul se efectuează prin injecții care conțin factorul de coagulare lipsă. Acest factor, ca regulă, este eliberat din sângele donatorului. Dacă estimăm speranța de viață a unei persoane sănătoase și a unui pacient cu hemofilie, atunci cu un tratament adecvat al acesteia din urmă, este aproximativ același.

HEMOFILIA ESTE O BOALĂ COSTISITOARE

Hemofilia, într-adevăr, în întreaga lume este recunoscută ca una dintre cele mai costisitoare boli. Acest cost ridicat se datorează faptului că pentru tratamentul hemofiliei sunt necesare medicamente care sunt fabricate din plasma sanguină donatoare. Pentru a înțelege cât de scump este tratamentul, puteți analiza următoarele date. Pentru un pacient cu hemofilie, sunt necesare aproximativ treizeci de mii de unități internaționale de concentrat de factor de coagulare. Treizeci de mii sunt pentru un an. Astfel de recomandări sunt furnizate de Organizația Mondială a Sănătății. O sticlă, al cărei volum este egal cu 500 de unități internaționale, costă aproximativ două sute de dolari SUA. Astfel, dacă facem un calcul, se pare că un hemofilic are nevoie de tratament al cărui cost este estimat la douăsprezece mii de dolari anual.