Folosirea celulelor ombilicale ale copilului drept mijloace pentru livrarea factorului VIII (proteina lipsă sau insuficientă cu rol de coagulare în hemofilia de tip A) poate fi o abordare terapeutică efectivă, de durată și mult mai accesibilă, sugerează un nou studiu.

Tratamentul standard pentru hemofilia de tip A consistă în terapia de substituție a factorului VIII, în care pacienții primesc constant, de obicei de 2-3 ori pe săptămână, infuzii intravenoase cu proteina lipsă FVIII al cărei rol constă în prevenirea episoadelor de sângerare.

În timp ce aceste tratamente s-au dovedit a fi revoluționare în managementul clinic al bolilor și au crescut speranța de viață, costurile acestora depășesc 250 000 de dolari pentru un an de tratament și sunt încă indisponibile pentru 75% dintre pacienții care suferă de această afecțiune.

Mai mult de atât, aceste tratamente „nu pot garanta managementul bolii pe tot parcursul vieții”, au precizat cercetătorii, afirmație susținută și de faptul că o treime din pacienți dezvoltă anticorpi neutralizanți împotriva factorului VIII, diminuându-i eficacitatea și în cel mai rău caz, făcându-l inutil.

„Este nevoie urgentă de tratamente mai eficiente, ușor disponibile și accesibile, care să ofere soluții de lungă durată”, a precizat Almeida-Porada, cercetător. Ca atare, potențiala livrare a FVIII prin intermediul platformelor genetice și/sau celulare a apărut ca o abordare promițătoare pentru tratamentul pe termen lung al hemofiliei de tip A.

De asemenea, având în vedere că aproximativ trei sferturi dintre pacienții cu hemofilie A au numeroși membri din familie purtători ai acestei boli și diagnosticul poate fi pus încă de la șapte săptămâni, tratamentul prenatal poate deveni o obțiune viabilă.

Rezultatele obținute din mai mult de 50 de transplanturi de celule au demonstrat „siguranța și potențialul vast al terapiilor bazate pe celule prenatale”, susținând astfel folosirea celulelor pentru a livra FVIII și a trata afecțiunea înainte de naștere, a precizat Almeida-Porada.

În prezent, echipa de cercetători își concentrează eforturile în identificarea tipului optim de celule disponibile, care pot livra înlocuitori de lungă durată al factorului VIII.

„Ne-am concentrat investigația asupra tipurilor de celule pe care le-am considerat a fi cele mai relevante fie pentru tratamentul prenatal, fie pentru tratamentul postnatal foarte timpuriu și care ar putea, în mod ideal, să vină de la pacienții înșiși”, a adăugat Almeida-Porada.

Acestea au inclus celule stem mezenchimale (CSM) derivate din lichidul amniotic, cordonul ombilical și măduva osoasă și celulele progenitoare endoteliale (CPE) din cordonul ombilical, care au fost cultivate în laborator. CPE-urile pot fi candidați ideali, deoarece produc în mod natural factorul von Willebrand (vWF), proteina purtătoare a FVIII care îi prelungește activitatea și îi reduce capacitatea de a declanșa reacții imune.

În special, CPE-uri derivate din țesutul cordonului ombilical s-au dovedit a produce cele mai ridicate niveluri de FVIII și au înregistrat cea mai puternică activitate de coagulare a sângelui în urma modificărilor de ordin genetic. Aceste celule au depășit cu mult celulele endoteliale sinusoidale hepatice umane  (care sunt considerate a fi principalii producători ai FVIII) în capacitatea lor de a produce FVIII în urma manipulării genetice.

Celulele stem mezenchimale (CMS) din lichidul amniotic s-au comportat mai bine decât cele derivate din măduva osoasă, dar nu la un standard de performanță egal cu cele al celulelor derivate din cordonul ombilical, sugerând că abordările care au la origine celule prenatale au un grad de fezabilitate mai scăzut decât cele care presupun utilizarea celulelor la scurt timp după naștere.

Cercetătorii au evaluat capacitatea celulelor de a fi modificate genetic pentru a transporta o versiune a genei F8, care oferă instrucțiuni pentru conceperea FVIII și, ulterior, produce o formă activă a factorului de coagulare. Prin urmare, ca rezultat al studiilor efectuate, toate tipurile de celule evaluate au fost interpretate drept candidați viabili în livrarea FVIII, având în vedere, totodată, niveluri diferite de FVIII și vWF înregistrate în funcție de țesutul lor de origine.

“Scopul acestei lucrări este de a putea oferi o opțiune de tratament de lungă durată și curativă pentru pacienții cu hemofilie de tip A prin utilizarea propriilor celule”, a declarat Anthony Atala, unul dintre autorii studiului și directorul WFIRM. “Așteptăm cu nerăbdare să vedem progresul lucrărilor.”

Echipa lucrează activ la potențialele modalități de îmbunătățire a eficacității manipulării genetice și a producției ulterioare de FVIII.

Material preluat integral și tradus de pe: https://hemophilianewstoday.com/2021/09/22/research-umbilical-stem-cells-treat-hemophilia-a-fviii/?cn-reloaded=1&cn-reloaded=1