Prevalența hipertensiunii arteriale este mai mare la pacienții cu hemofilie decât la populația generală, potrivit unui studiu la nivel național din Suedia, cu urmărire pe termen lung.

În schimb, nu au fost observate diferențe în prevalența anginei pectorale și a ischemiei miocardice, două boli cardiovasculare.

Studiul „Hipertensiune arterială și boli cardiovasculare la persoanele suedeze cu hemofilie – Un studiu longitudinal de registru”, a apărut în revista Thrombosis Research.

Rezultatele și prevalența bolilor cardiovasculare la persoanele cu hemofilie rămân neclare, studiile anterioare raportând constatări contradictorii. Pe lângă lipsa unor asocieri consistente cu factorii de risc cunoscuți pentru hipertensiune arterială – cum ar fi nivelul colesterolului, funcția renală și fumatul – impactul bolilor virale transmise de sânge (inclusiv HIV și hepatita) asupra riscului cardiovascular nu a fost de asemenea stabilit la pacienții cu hemofilie.

Pacienții cu hemofilie din Suedia au primit tratamente profilactice (preventive) zeci de ani, care, potrivit oamenilor de știință, pot avea atât beneficii (mai puțină sângerare), cât și dezavantaje – depuneri mai mari de proteine care afectează funcția renală – pentru bolile cardiovasculare. Cu toate acestea, niciun studiu prospectiv nu a evaluat complicațiile cardiovasculare la pacienții suedezi de la vârste fragede până la vârsta adultă.

Cercetătorii din acest studiu au abordat acest lucru profitând de Registrul național al pacienților din țară și folosind date de la centrele de tratament pentru hemofilie din Malmö, Stockholm și Göteborg.

Dintre 1.431 de pacienți cu hemofilie (anul mediu de naștere 1960; urmărirea mediană de 44,3 ani), echipa a identificat 196 de cazuri de hipertensiune (13,7%). Dintre 7.150 de persoane utilizate ca martori, 551 (7,7%) s-au dovedit a fi hipertensivi.

Pentru a avea o perioadă de observare de cel puțin 30 de ani, oamenii de știință au efectuat apoi o analiză mai restrânsă la pacienții născuți în 1978 sau mai devreme, care a arătat că 19,7% dintre pacienții cu hemofilie și 11,2% dintre controale arătau că pacienții aveau hipertensiune. Aceasta a reprezentat un risc de 2,1 ori mai mare în grupul cu hemofilie. Vârsta medie la diagnosticul de hipertensiune arterială a fost de 60 de ani la pacienții cu hemofilie și 57,2 ani la controale.

Într-un subgrup cu urmărire pe termen lung, 53 (15,1%) pacienți cu hemofilie non-severă și 35 (18,2%) dintre cei cu boală severă au fost hipertensivi, ceea ce a corespuns, de asemenea, la un risc mai mare de hipertensiune arterială decât la control.

Pacienții cu hemofilie cu hepatită, dar nu HIV, aveau un risc și mai mare – 3.3. ori mai mare – de a prezenta hipertensiune arterială. În schimb, subgrupa cu hemofilie non-severă și fără hepatită sau HIV nu a fost mai susceptibilă de a avea hipertensiune arterială decât de control.

Hipertensiunea arterială a fost cauza morții a trei (0,8%) dintre cei 382 de pacienți cu hemofilie care au murit în perioada de studiu. Un procent similar a fost găsit la controale.

La vârsta de 75 de ani sau mai tânără, angina pectorală – durere în piept sau disconfort cauzată de boli coronariene – a apărut la 69 (4,8%) dintre pacienții cu hemofilie și 311 (4,3%) dintre controale, indicând nicio diferență semnificativă. Cu toate acestea, printre cei fără hepatită sau HIV, riscul pentru angina pectorală a fost semnificativ mai mare în grupul de hemofilie decât în cele de control.

Ischemia miocardică a fost diagnosticată la 84 (5,9%) dintre pacienții cu hemofilie și 442 (6,2%) dintre controale înainte de vârsta de 75 de ani. Deși acest lucru a evidențiat un risc similar în populația studiată în ansamblu, subgrupa cu hemofilie non-severă a fost mai sensibilă la a avea ischemie miocardică decât la control.

Nu au fost observate diferențe semnificative în subgrupa fără boli transmise de sânge; numărul de pacienți cu hemofilie cu aceste infecții a fost prea mic pentru a realiza comparații statistice suplimentare.

Ischemia miocardică a fost cauza morții la un număr mult mai mare de controale – 388 (28,7%) – decât la pacienții cu hemofilie (47, 12,3%).

„Datele noastre susțin o prevalență crescută a hipertensiunii arteriale în rândul persoanelor cu hemofilie”, au scris oamenii de știință. „Prevalența [bolilor cardiovasculare] pare să fie similară cu cea a controalelor, dar cu o mortalitate mai mică.”

 

Articol tradus