Pacienții diagnosticați cu hemofilie severă pot efectua antrenamente pentru creșterea forței, fără temeri în privința mișcării și a efectelor acesteia, conform cercetărilor publicate în Jurnalul de Medicină Clinică.

Aproximativ 80% din persoanele cu hemofilie manifestă sângerări în cadrul sistemului musculo-scheletic și, de asemenea, sunt expuse riscului de a suferi deteriorări la nivelul articulației. Pe lângă tratamentul profilactic, pacienții cu hemofilie pot beneficia de antrenamente de forță clasificate după nivelul de efort impus (de la efort scăzut la ridicat).

Autorii studiului au dorit să determine răspunsul neuro muscular, teama de mișcare, și posibilele efecte adverse rezultate din practicarea extensiilor genunchiului până la eșecul sarcinii al pacienților cu hemofilie.

Studiul a cuprins 12 persoane cu o medie a vârstei de 38,4 ani. Autorii au folosit scorul sănătății articulațiilor aplicat pacienților cu hemofilie pentru a evalua sănătatea articulațiilor. Participanții au efectuat întinderi ale genunchiului de intensitate mică și medie, până la eșecul sarcinii și în medie, aceștia au fost capabili să efectueze exercițiile până la eșec fără a înregistra dureri mai mari, kinesiofobie, ori alte efecte adverse. De asemenea, teama de mișcare a fost redusă în cazul celor care au efectuat sarcinile până la eșec.

Autorii sugerează că pacienții pot repeta exercițiile și prin urmare vor semnala creșteri în ceea ce privește rezistența musculară și hipertrofia. De asemenea, subiecții studiului au dezvoltat oboseală de intensitate medie, dar la nivele diferite ale mai multor mușchi.

Rezultatele studiului sugerează că un tratament profilactic ar ajuta persoanele diagnosticate cu hemofilie severă să execute în siguranță întinderi ale genunchiului de intensitate medie.

 

Material preluat integral și tradus de pe: https://www.hematologyadvisor.com/home/topics/bleeding-disorders/hemophilia-knee-extension-safey-perform-prophylactic-treatment/