Cum se formează cheagurile de sânge și ce se întâmplă când o persoană are o tulburare de sângerare?

Procesul multistep de formare a cheagurilor de sânge pentru a opri sângerarea se numește coagulare. Când întreaga cascadă de coagulare funcționează corect, sângele se ține ferm la locul accidentării și sângerarea se oprește. Oamenii care au o tulburare de sângerare nu pot face rapid  cheaguri puternice sau chiar deloc.

Cum se formeaza un cheag de sânge

Cascada de coagulare este un proces chimic complex care folosește până la 10 proteine ​​diferite (numite factori de coagulare a sângelui) care se găsesc în plasmă, în sânge. Pur și simplu, procesul de coagulare schimbă sângele de la un lichid la un solid la locul accidentării.

Iată cum funcționează procesul:

  1. Rănirea

O mică rană într-un perete al vaselor de sânge (de exemplu, dintr-o tăietură pe piele sau o vătămare internă) provoacă sângerare.

  1. Constricția vaselor

Pentru a controla pierderea de sânge vasul de sânge se îngustează (constricție), limitând astfel fluxul de sânge prin vas.

  1. Mufe de trombocite

Ca răspuns la vătămare, sunt activate celule minuscule din sânge numite trombocite. Trombocitele se lipesc una de celălaltă la locul plăgii pentru a forma un dop. Factorul proteic von Willebrand (VWF) ajută trombocitele să se lipească între ele și de peretele vasului de sânge.

  1. Cheagurile de sânge

În continuare, proteinele cu factor de coagulare declanșează producția de fibrină, o substanță puternică, asemănătoare unei fibre, care formează un cheag de fibrină, o plasă asemănătoare cu ochiuri care menține dopul ferm și stabil. În următoarele câteva zile până la săptămâni, cheagul se întărește și apoi se dizolvă pe măsură ce peretele vasului de sânge rănit se vindecă.

Ce se întâmplă când o persoană are o tulburare de sângerare?

Persoanele cu boala von Willebrand, fie nu au suficiente proteine ​​VWF, fie proteina VWF nu funcționează corect. Când au o sângerare, nu au posibilitatea să formeze un dop de trombocite. În plus, VWF acționează ca o proteină purtătoare pentru factorul VIII (FVIII), unul dintre factorii de coagulare în plasmă. VWF vă ajută să vă asigurați că FVIII este suficient în sânge și că va ajunge acolo unde este nevoie. Fără VWF, FVIII va fi defalcat în fluxul sanguin și s-ar putea să nu fie suficient pentru a opri sângerarea. Când o persoană are hemofilie, vasul de sânge se îngustează și trombocitele formează un dop, dar una dintre proteinele factorului de coagulare esențiale pentru un cheag de fibrină fermă lipsește sau este deteriorată, deci cheagul nu este făcut sau nu este suficient de puternic pentru a opri sângerarea . Acesta este motivul pentru care o persoană cu hemofilie sângerează o perioadă mai lungă de timp. O serie de afecțiuni rare ale trombocitelor pot de asemenea perturba procesul de coagulare a sângelui.

Sursa: https://hemaware.org/bleeding-disorders-z/blood-clotting-process