Diagnosticul hemofiliei dobândite poate fi unul dificil de stabilit în condițiile în care această afecțiune este una rară, dar și pentru că, în majoritatea situaților, pacientul nu are persoane în familie care să fi suferit de această afecțiune ori să se fi confruntat cu episoade de sângerare, episoade frecvente în cazul celor diagnosticați cu hemofilie congenitală.

Mai mult de atât, semnele clinice și simptomele hemofiliei dobândite diferă de cele specifice hemofiliei ereditare. De exemplu, episoadele de sângerare intraarticulară, care sunt tipice în deficiența congenitală de factor VIII complicată de prezența aloanticorpilor, sunt neobișnuite la pacienții cu hemofilie dobândită. Pe când hemoragiile la nivelul pielii, mușchilor sau a țesuturilor moi și a membranei mucoasei se manifestă în cazul celor mai multe persoane diagnosticate cu o astfel de afecțiune.

Episoadele de sângerare sunt cele mai frecvente și severe în rândul pacienților cu hemofilie dobândită comparativ cu persoanele diagnosticate cu hemofilie congenitală.

În rândul indivizilor cu vârsta cuprinsă între 20-40 de ani, hemofilia dobândită este mai comună în rândul femeilor, pe când în cazul adulților care au vârsta mai mare de 85 de ani, este mai întâlnită în cazul bărbaților. Marea majoritate a cazurilor de hemofilie dobândită apar în situația persoanelor mai în vârstă, cu o medie a vârstei de 74-78 de ani.

Spre deosebire de pacienții cu hemofilie ereditară, cei diagnosticați cu hemofilie dobândită nu au membri ai familiei care suferă de o astfel de afecțiune, ori episoade de sângerare.

 

Material preluat integral și tradus de pe: https://reference.medscape.com/viewarticle/959142?uac=311558BY&faf=1&sso=true&impID=3674022&src=wnl_fastquiz_211002_mscpref