Un studiu realizat în Suedia a demonstrat că femeile însărcinate care sunt purtătoare de hemofilie B au un risc de sângerare de 3 ori mai mare în timpul nașterii față de femeile sănătoase.

Cercetătorii nu au găsit diferențe între riscul de sângerare postpartum între purtătorii de hemofilie A și non-purtători, sau între riscul de apariție a complicațiilor în timpul sarcinii sau la nou-născut, cum ar fi preeclampsia, nașterea prematură sau greutatea scăzută la naștere, între purtătorii de hemofilie și femei sănătoase.

Sarcina influențează nivelul factorilor de coagulare a sângelui. La femeile sănătoase, activitatea factorului VIII (FVIII), factorul de coagulare lipsă în hemofilia A, se dublează în al treilea trimestru și scade la un nivel normal în câteva zile după naștere.

În schimb, activitatea factorului IX (FIX), factorul de coagulare defect în hemofilia B crește ușor sau rămâne același în timpul sarcinii sănătoase.

La femeile purtătoare de hemofilie A, care au o deficiență de factor VIII (FVIII), activitatea acestui factor de coagulare poate crește semnificativ în timpul sarcinii și poate atinge niveluri normale în majoritatea cazurilor.

Cu toate acestea, pentru purtătorii de hemofilie B, nivelul factorului IX nu crește semnificativ și rămâne scăzut în timpul sarcinii.

Nivelurile factorilor trebuie testate în al treilea trimestru de sarcină atunci când acestea sunt la cele mai ridicate.

Dacă factorii de coagulare sunt la un nivel foarte mic, se recomandă terapia de substituție preventivă (factorii VIII sau IX) pentru a reduce riscul de sângerare excesivă în timpul travaliului.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au dorit să determine riscul de sângerare în rândul femeilor insărcinate cu hemofilie A și B. De asemenea, au vrut să evalueze rata complicațiilor materne și neonatale.

S-au analizat  datele de la 298 de sarcini de la 153 de femei purtătoare de hemofilie A, precum și 51 de sarcini de la 27 de femei purtătoare de  hemofilie B, între 1987 și 2013.

Cercetătorii au analizat mai multe caracteristici materne și neonatale, inclusiv riscul de sângerare după naștere sau hemoragie postpartum (PPH).

Rezultatele studiului au arătat că riscul de sângerare a fost de peste trei ori mai mare la purtătorii de hemofilie B decât la non-purtători, dar riscul de a avea alte complicații în timpul sarcinii, cum ar fi preeclampsia, a fost similar în toate grupurile supuse testului.

Hemoragia postpartum a apărut la 7,4% dintre purtătorii de hemofilie A, 21,6% din purtătorii de hemofilie B și la 6,6% din grupul sănătos.

„Lipsa creșterii activității factorului IX (FIX), spre deosebire de activitatea factorului FVIII, în timpul sarcinii este probabil să fi contribuit la rezultat, deoarece purtătorii de hemofilie au, de obicei, activități ale factorilor FVIII și FIX înainte de sarcină la aproximativ 50% din cei care nu sunt purtători”, au scris cercetătorii.

Potrivit cercetătorilor, datele altor studii din alte țări sugerează că prevalența PPH este de aproximativ 5%.

Rezultatele suplimentare au indicat că incidența sarcinii sau a complicațiilor neonatale a fost similară la purtătorii de hemofilie A sau B în comparație cu non-purtătorii.

Aceste complicații au inclus preeclampsia (3,0% în grupul hemofiliei A, 2,0% în grupul hemofiliei B și 2,5% în grupul non-purtător), nașterea prematură (vârsta gestațională de 32 până la 37 de săptămâni, 6,0%, 2,0% și 5,4%), greutate scăzută la naștere (1.500 – 2.500 grame, 3.7%, 2.0% și 3.2%) sau scor Apgar scăzut (prima notă a copilului la naștere 1.0%, 0.0% și 0.9%).

„Acest studiu sugerează că există un risc crescut de hemoragie postpartum la femeile purtătoare de hemofilie B. Absența unei activități a factorului FIX crescute, în timpul sarcinii, este probabil să fi influențat rezultatele”, remarcă echipa de studiu.

 

Articol preluat și tradus de pe HemophiliaNewsToday.com