Federația Internațională a Producătorilor și Asociațiilor Farmaceutice (IFPMA) a reunit, într-un briefing de presă online desfășurat la finele lunii martie, cinci dintre liderii celor mai importante companii farmaceutice la nivel mondial, inclusiv președintele și CEO Roche, Severin Schwan, pentru a discuta despre ramificările globale ale crizei COVID-19.

Multe dintre întrebările adresate președintelui și directorului general Roche, Severin Schwan, au avut legătură cu cererea globală de testare pentru COVID-19. După cum au subliniat directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus și alți lideri din domeniul sănătății la nivel mondial, testarea fiabilă, rapidă și intensă este o piatră de temelie fundamentală a răspunsurilor coordonate pentru atenuarea efectelor devastatoare ale pandemiei globale.

Compania Roche a fost în fruntea acestei lupte, o etapă marcantă fiind autorizarea de urgență de către FDA, din 12 martie 2020, a testului cobas®SARS-CoV-2 recent dezvoltat, test care detectează semnătura genetică (ARN) a SARS-CoV- 2 din probele de tampon colectate din gâtul sau nasul pacientului. Rezultatele sunt disponibile în aproximativ 3,5 ore. Acesta a fost primul nou test comercial introdus în timpul pandemiei de compania Roche.

“Testarea este foarte importantă în aceste zile. Ne ajută să izolăm pacienții infectați pentru a aplatiza curba, astfel încât sistemele de asistență medicală să facă față. Cu toate acestea, industria farmaceutică a crescut producția și sunt furnizate mai multe capacități de testare, cererea este încă mare și depășește oferta. În opinia mea, vorbesc aici în numele multor experți, este foarte important faptul că testarea se adresează într-adevăr pacienților cu risc ridicat și pacienților care prezintă semne și simptome ale bolii. Testarea la scară largă, în această etapă, pur și simplu nu este posibilă”, afirmă Severin Schwan.

 

“Este absolut necesar să menținem granițele deschise pentru a putea furniza medicamente și dispozitive medicale”

Pentru a contura realitățile complexe ale procesului de diagnostic, CEO Roche, Severin Schwan, a spus: ”Este nevoie de un instrument pe care să se poată rula testele. Apoi, este nevoie de testul propriu-zis, de reactivi și apoi de o a treia componentă, care este consumabilă precum piesele din plastic. Testul nostru, acum furnizat la nivel mondial, este produs în Statele Unite. Instrumentele sunt produse în Elveția, iar consumabilele sunt produse în Germania. Din acest motiv, este absolut necesar să menținem granițele deschise pentru a putea furniza medicamente și dispozitive medicale. Din fericire, chiar dacă țările și guvernele s-au grăbit să-și închidă granițele, în încercarea de a diminua răspândirea, au recunoscut că lanțurile de aprovizionare la nivel mondial sunt absolut necesare pentru a menține aprovizionarea”.

Cu o mare parte din capacitatea de testare concentrată în economiile mai dezvoltate și o teamă în creștere că multe țări, inclusiv cele din Europa și America de Nord, dar și cele de pe continentele africane și sud-americane, subestimează răspândirea coronavirusului, a fost acordată o atenție imensă modalităților de creștere a ofertei de teste COVID-19. Cu toate acestea, după cum a explicat Schwan, există și alți factori în joc.

 „Infrastructura spitalelor este o problemă majoră și împiedică astfel testarea. Trebuie instalate sisteme extrem de sofisticate într-un mediu de laborator. Problema sunt capacitățile și accesul. Acesta este adevăratul blocaj. Costul nu este deloc problema. Din punct de vedere comercial, și pot să vorbesc aici strict despre Roche, acest lucru este complet neînsemnat pentru rezultatele noastre comerciale”, adaugă Schwan.

Pentru a contextualiza rolul important pe care îl joacă infrastructura spitalelor în punerea diagnosticului unui pacient, el a subliniat: „Dacă ne uităm, unele dintre țările din Asia au fost direct lovite de criza SARS, de criza MERS. Aceste țări au început să investească în infrastructură imediat pentru a fi mai bine pregătite, de exemplu, în ceea ce privește testarea, cu facilități de testare mai descentralizate, astfel încât nu totul să ajungă în spital, fapt ceea ce s-a dovedit a fi extrem de eficient”.

 

“În 24 de ore am primit autorizație de urgență pentru a face disponibil pentru pacienți un test”

CEO-ul Roche a lăudat cooperarea globală dintre industria farmaceutică și autoritățile de reglementare la nivel mondial, explicând: „Am dezvoltat testul nostru cobas® SARS-CoV-2 în timp record. Nu ar fi existat nicio modalitate de a dezvolta acest lucru atât de rapid fără o cooperare strânsă cu autoritățile. În SUA, de exemplu, lucram mână în mână cu FDA și în 24 de ore am primit autorizație de urgență pentru a face acest test disponibil pentru pacienți. Acest lucru este absolut necunoscut. În condiții normale, acest lucru ar dura luni”.

Același lucru s-a aplicat și pentru investigarea potențialului Actemra®, medicamentul lor pentru artrită, împotriva COVID-19. Acest medicament a fost deja aprobat în China pentru tratamentul pacienților cu COVID-19 cu leziuni pulmonare severe și niveluri ridicate de interleukina 6 (biomarker pentru inflamație și răspuns imunitar la nivel înalt) în sângele lor.

“Medicamentul a fost utilizat în China, dar nu avem încă validate date clinice din studiile randomizate. Acesta este motivul pentru care este atât de important să începem un studiu clinic și asta este exact ceea ce am făcut pentru acest medicament specific. Am convenit acest lucru cu FDA în timp record, din nou, un exemplu de colaborare excelentă cu autoritățile de reglementare. Începând cu 6 aprilie, un număr de pacienți au fost înscriși într-un studiu în stadiu tardiv pe site-uri din SUA și Spania”.

„Aș încuraja pe toată lumea să nu intre în această capcană și să închidă granițele. Nu se poate aduce un lanț de aprovizionare global complet într-o țară. De fapt, ar fi mai mult dăunător dacă țările încep să închidă frontierele. Ar fi complet greșit să cadem în comportament naționalist. În viitor, vom crea mai multe probleme de aprovizionare dacă vom merge pe această cale. Ca alternativă, ceea ce este important este că avem back-up, astfel încât să nu ne bazăm un singur furnizor”, a fost mesajul final al lui Severin Schwan.

 

Roche este în prezent a doua cea mai mare companie farmaceutică din lume din punct de vedere al veniturilor, operând în peste 100 de țări și teritorii.

 

Sursa: https://pharmaboardroom.com/articles/roche-ceo-severin-schwan-on-importance-of-supply-chain-infrastructure-cooperation-in-covid-19-diagnostics/