Potrivit cercetătorilor în genomică de la Universitatea Duke și de la Școala de Medicină a Universității Stanford, ceasurile inteligente, dar și alte dispozitive portabile pot fi utilizate pentru a semnaliza semnele timpurii ale unor boli și chiar modificările numărului de celule roșii din sânge.

Se pare că, cu ajutorul învățării automate, aceste dispozitive dau informații despre ritmul cardiac, temperatura corpului și activitățile fizice zilnice.

Cercetătorii notează că că smart watch-urile pot ajuta la semnalarea modificărilor numărului de celule roșii din sânge, deshidratare, anemie și chiar apariți unor boli.

Studiul, care a început în 2015 la Stanford, a inclus 54 de pacienți. Timp de trei ani, participanții au purtat un ceasuri inteligente care le-a măsurat ritmul cardiac, activitatea fizică și temperature. De asemenea, au fost la a vizite clinice regulate, în care cercetătorii au folosit metode tradiționale de monitorizare pentru aceste afecțiuni, precum ritmul cardiac, temperatura, numărul de globule roșii și albe din sânge, nivelurile de glucoză și nivelurile de fier.

Experimentul a arătat că există multiple conexiuni între datele ceasului inteligent și testele clinice de sânge. De exemplu, dacă ceasul unui participant a indicat că are o activare a glandei sudoripare mai mică, măsurată de un senzor electrodermic, aceasta a indicat faptul că pacientul a fost deshidratat în mod constant.

„Metodele de învățare automată aplicate acestei combinații unice de date clinic ne-au permis să identificăm relațiile necunoscute anterior între semnalele smartwatch-ului și testele clinice de sânge”, a declarat Łukasz Kidziński, co-autor al studiului și cercetător la Stanford.

Echipa a constatat, de asemenea, că măsurătorile efectuate în timpul unor analize de sânge, cum ar fi hematocritul, hemoglobina și numărul de celule roșii și albe din sânge, au avut o legătură strânsă cu datele furnizate de ceasurile inteligente.

Deși datele preluate de la dispozitivele portabile nu sunt suficient de precise pentru a prezice cu exactitate numărul de celule roșii sau albe din sânge, echipa de cercetători au fost extrem de optimiști că acesta ar putea fi un mod neinvaziv și rapid de a indica când ceva din datele medicale ale unui pacient nu este în limitele normale.

Acest experiment este speranța noastră pentru viitor și sperăm că medicii vor putea folosi datele necesare preluate din aceste dispozitive portabile pentru a obține imediat informații valoroase despre starea generală de sănătate a unui pacient și să știe cum să le trateze rapid”, a încheiat ce de-al doilea autor al studiului Jessilyn Dunn.

Studiul a fost publicat în revista medical Nature Medicine.

Material preluat si tradus de pe Medicalxpress.com