Tehnica PRP (Platelet Rich Plasma) începe să câștige din ce în ce mai mult teren și în România. Procedura are ca efect regenerarea celulară prin injectarea locală a unui concentrat de trombocite în țesutul afectat, concentrat obținut din propiul sânge. Cunoscută și sub numele de “Terapia Vampir”, tehnica PRP constă în recoltarea unui eșantion de sânge de la pacient care, prin centrifugare, este transformat în „autoplasmă” îmbogățită în trombocite. Produsul rezultat este apoi injectat în țesutul afectat, ajutând la stimularea tuturor etapelor de regenerare, simultan. Procedura este folosită cu succes în dermato-estetică, chirurgia plastică, ortopedie și medicină sportivă, oftalmologie, chirurgie maxilofacială și stomatologie, dar și în medicina veterinară.

Kit complet PRP, cu anticoagulant inclus

Pentru a veni în sprijinul specialiștilor care folosesc această procedură, o echipă de cercetători turci în domeniul medicinei, de la compania T-lab, a reușit să scoată pe piață un kit complet de PRP. Kitul este conceput pentru a fi utilizat pentru prepararea în condiții de siguranță și rapiditate a plasmei autologe bogate în trombocite (PRP). Unicitatea lui constă în faptul că eprubetele pentru recoltare conțin 1 ml de anticoagulant necesar în procesul de separare a celulelor sângelui în timpul centrifugării.  “Concentrația este mereu aceeași, este același anticoagulant standardizat pe care îl puteți folosi (…) deci nu sunt necesare produse de la alte surse sau produse nesterile care ar afecta procedura, dacă încercați să prelevați anticoagulantul din altă parte. În cazul nostru, nu exista riscuri de afectare a sterilității procedurii”, a explicat Timur Veysel Dogrouk, managing director la T-lab.

Cele două  eprubete, fiecare cu o capacitate de 10 ml, sunt vidate, sterilizate cu unde Gamma, nu includ Ficoll sau gel și sunt non-hemolitice. Pe lângă acestea, kitul T-lab mai conține și un tub de resuspensie de 5 ml, seringi și ace potrivite pentru fiecare proces în parte. Kitul permite perpararea a două tipuri de PRP: PRP de culoarea ambrei, în care se păstreaza un număr mai mare de leucocite, sau PRP pur care conține doar trombocite. Medicul va decide cum va prelucra sângele, în funcție de afecțiunea pe care trebuie să o trateze, dar și de răspunsul pacientului la tratament.

Rezultate spectaculoase în cel mai scurt timp

Întreaga procedură de obținere a PRP a fost explicată medicilor români în cadrul unui webminar teoretic și practic organizat de comapania LIAMED, unic importator al kitului T-lab în România. Participanții au asistat la trei demonstrații pactice, susținute live de dr. Tuba Hilal Glucu, medic estetician, specializat în chirurgie plastică, din Turcia. Specialiștii turci au explicat atât cele două protocoale de obtinere a PRP, cât și modalitățile de tratare a zonelor afectate.

“În urmă cu ceva timp, am făcut o reacție alergică la somon. Am avut niște noduli la nivelul feței și a gâtului. A trebuit să folosesc steroizi, însă tratamentul nu mi-a făcut bine, așa că am aplicat doar injecții intradermice pe acele zone cu chisturi. În cele din urmă, a trebuit să iau tratament medicamentos pentru 2 luni, dar am rămas cu câteva cicatrici, niște mici orificii în zonele în care aplicasem steroizii. Am vrut să le umplu cu acid hyaluronic, dar după cum știți acesta este un alergen și mi-a fost teamă să nu îmi revină alergia. Așa că am încercat PRP și după doar două ședinte, pielea era moale, fără niciun orificiu. PRP a fost soluția, acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în PRP: propria mea experiență!”, a mărturisit medicul turc.

În cele mai multe cazuri, terapia cu PRP este una de scurtă durată pentru că rezultatele încep să se vadă  după doar 2 sau 3 ședinte.

 

DESPRE LIAMED

În România, kitul PRP produs de T-lab este oferit în exclusivitate de compania LIAMED.

De 21 de ani pe piața de aparatură medicală din România, LIAMED s-a dovedit un partener de încredere pentru Spitale, Clinici, Policlinici, Cabinete Medicale Individuale, lucru reflectat în zâmbetul celor peste 15.000 de clienți mulțumiți de pe întreg teritoriul României.

LIAMED este o companie specializată în distribuție de aparatură medicală, instalare, service, instruire și educație medicală, prin prezentarea către medicii interesați a celor mai noi tehnologii în showroomul companiei. Dîn portofoliul LIAMED fac parte produse destinate majorității specialităților medicale: Ultrasonografie, Neurofiziologie, Cardiologie, Chirurgie, Sterilizare, ATI, ORL, Fizioterapie, Endoscopie flexibilă, Spirometrie, Mobilier Medical, Monitoare medicale, Dispozitive medicale, Consumabile, Printere și PRP. Cu o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro, specialiștii LIAMED lucrează în fiecare zi cu gândul la excelență și la misiunea pe care și-au asumat-o: să sprijinine creşterea calităţii actului medical, prin asigurare de dispozitive medicale și servicii conexe cât mai complete şi de calitate, accesibile personalului medical. Mai multe detalii despre LIAMED găsiți pe www.liamed.ro.