Cercetătorii de la Yale au descoperit că lezarea celulelor endoteliale – celulele care căptușesc vasele de sânge – poate fi un factor cheie al gravității COVID-19 și al morții. Rezultatele, publicate în ediția din 30 iunie a The Lancet Hematology, pot ajuta la explicarea coagulării misterioase a sângelui observată la unii pacienți cu COVID-19, o afecțiune asociată celor mai severe cazuri dar asociată și cu decesul. Descoperirea sugerează că medicii ar putea testa pacienții atât cu privire la leziuni ale celulelor endoteliale, cunoscute sub numele de endoteliopatie, cât și să îmbunătățască rezultatele pacientului prin administrarea de medicamente.

Cercetătorii au studiat 68 de pacienți internați la Spitalul Yale New Haven cu COVID-19, incluzând 48 de pacienți bolnavi critici, 20 de pacienți bolnavi non-critici și 13 persoane sănătoase non-spitalizate, căutând markeri pentru lezarea celulelor endoteliale (EC) și compararea în funcţie de severitatea și supraviețuirea bolii. Ei au descoperit că markerii pentru leziunea CE au fost semnificativ crescuți la pacienții bolnavi critic și au fost peste limita normală la 80% dintre pacienții care nu sunt în stare critică. Mai mult decât atât, markerii ridicaţii au fost asociați semnificativ cu rate mai mici de externare din spital și probabilitate mai mare de deces. Studiile anterioare au stabilit că pacienții cu COVID-19 prezintă un risc ridicat de cheaguri de sânge și accidente vasculare cerebrale (un studiu olandez a constatat că 31% dintre pacienții cu UCI care erau deja în doze preventive de diluatori de sânge aveau complicații ale cheagurilor de sânge, un număr considerat  remarcabil de ridicat). În New York, medicii de la Mt. Sinai au raportat un număr mare de pacienți tineri  cu AVC care au fost testaţi pozitiv pentru COVID-19. Rapoartele de autopsie de la două duzine de pacienți de culoare care au murit din cauza COVID-19 la LSU Health au constatat că toți aveau cheaguri de sânge în plămâni.

“Recunoscând această creștere a riscului de coagulare a sângelui, în momentul în care am început studiul nostru, câteva serii mici de autopsie au găsit dovezi de infecție a celulelor endoteliale sau inflamații în plămâni”, a declarat autorul principal Dr. Alfred Lee, profesor asociat de medicină ( hematologie) și director al programului de bursă pentru hematologie / oncologie la Yale. Studiul nostru este primul care măsoară markeri specifici de vătămare endotelială în sânge şi demonstrează că endoteliopatia este frecventă în COVID-19, mai ales atunci când pacienţii sunt bolnavi critic. Autorul principal, Dr. Hyung Chun, profesor asociat și director de cercetare translațională în Programul de boli vasculare pulmonare Yale, a spus că medicii care tratează pacienți cu COVID-19 nu testează în mod obișnuit pentru vătămarea celulelor endoteliale, dar că aceste descoperiri indică că ar putea să fie benefic pentru pacienți să adăugați acest lucru la standardul de îngrijire. „Ne confruntăm cu boala din două fronturi”, a spus Chun. În primul rând, încercăm să înţelegem mai bine ce se întâmplă cu celulele endoteliale pe măsură ce boala progresează şi găsind biomarkeri circulanţi care ar putea fi predictivi pentru ca cineva să se îmbolnavească foarte tare. În al doilea rând, a spus el, este perspectiva terapeutică. „Odată ce vom avea o înțelegere mai clară a mecanismelor bolii, putem lua în considerare evaluarea medicamentelor care vizează aceste mecanisme care pot fi deja aprobate pentru alte indicații”.

Deja, a spus dr. Lee, tuturor pacienților spitalizați cu COVID-19 li se administrează cel puțin o doză mică de diluant în sânge. Noile lor date, a mai adăugat dr. Lee, sugerează că alte intervenții medicamentoase care protejează celulele endoteliale își pot permite beneficii suplimentare în tratamentul pacienților cu COVID-19. Cercetatorii au primit aprobarea de a incepe inscrierea pacientilor intr-un studiu clinic la Yale pentru a studia în continuare legătura dintre inflamaţie, vătămarea vaselor de sânge şi rezultatele COVID-19.

Sursa: https://medicalxpress.com/news/2020-07-blood-vessel-injury-survival-covid-.html