O echipă medicală pluridisciplinară de la Centrul Medical Clinic de Evaluare şi Recuperare pentru Copii şi Adolescenţi „Cristian Şerban” din Buziaş ajută pacienţii cu hemofilie din întreaga ţară, cu tratamente personalizate, pentru a-i apropia cât mai mult de o viaţă normală.

Centrul de la Buziaş este unic în România, datorită profilului, fiind dedicat pacientului cu hemofilie, cu diabet zaharat şi pacienţilor de recuperare medicală. Este un spital public subordonat Ministerului Sănătăţii, iar pacienţii din toată ţara se pot interna gratuit, pe baza unui bilet de la medicul de familie.

Hematologul Centrului, dr. Adina Trăilă, a declarat, în cadrul conferinţei online „Viaţa cu hemofilie şi complicaţiile ei neaşteptate”, că în Centrul de la Buziaş lucrează o echipă pluridisciplinară, formată din medicul hematolog, alături de medicul de recuperare medicală Mihaela Daeaprof. dr. Margit Şerban ajută pe partea de consulturi interdisciplinare vizavi de segmentul de pediatrie. Echipa este completată şi de medici ortopezi şi chirurgi, dar şi de un medic stomatolog.

„Medicul stomatolog vine la Buziaş bisăptămânal, pentru că, din păcate, pacienţii noştri au probleme în a găsi un stomatolog pentru un tratament. Sângerarea pacientului hemofilic nu poate fi oprită decât prin intervenţia noastră, cu tratament prin care să substituim factorul deficitar (VIII sau IX). De foarte multe ori, stomatologii, când aud că este o problemă de coagulare, se tem să intervină şi refuză pacienţii. Hematologul din Centrul de la Buziaş ştie ce tratament să-i aplice pacientului înainte de o intervenţie stomatologică şi este urmărit câteva zile şi după manevrele stomatologice”, a explicat hematologul Adina Trăilă.

Medicul Mihaela Daea, specializată în recuperare, a subliniat că pacientul cu hemofilie are artroze importante, afectare articulară şi musculară, iar articulaţiile se degradează mult mai repede decât în orice altă boală. De aceea, ea consideră că pentru aceşti pacienţi recuperarea este foarte importantă, trebuind să fie făcută constant, atât în clinică cât şi acasă.

„Noi facem partea de fizioterapie (curenţii, masajul şi kinetoterapia), la îndrumarea medicului hematolog. Recuperare fizio facem pentru că ameliorăm durerea, reuşim să producem îmbunătăţiri în articulaţie, astfel că putem reduce cantitatea de medicamente, antiinflamatoare, analgezice pe care o administrăm, care au efecte secundare importante. Facem recuperare fizio şi dacă pacientul are proteze. Kinetoterapia este cel mai important element al recuperării, cu mişcarea controlată, după un anumit program, la un anumit moment. Fără kinetoterapie nu putem vorbi despre recuperare, iar noi beneficiem şi de hidro-kinetoterapie şi de masaj. Se recomandă recuperarea acestor pacienţi de trei – patru ori pe an. Pentru cei protezaţi, se face recuperare atât pre cât şi postoperatorie, iar efectele recuperării durează între două şi patru luni”, a afirmat dr. Mihaela Daea.

Preşedintele Asociaţiei Române de Hemofilie, Daniel Andrei, el însuşi suferind de această boală, a relatat faptul că la Centrul „Cristian Şerban” de la Buziaş a găsit locul unde poate beneficia de mult mai multe servicii într-o singură unitate, de la tratamentul necesar la kinetoterapie, masaj, fizioterapie, la care se adaugă partea de socializare.

„Aici ne întâlnim cu mulţi pacienţi cu boala pe care o am şi eu şi sunt şi programe educative. Cu mult timp înainte de a ajunge la aici, în familie, eu şi fratele meu (bolnav de hemofilie, n.r.) primeam doar atenţionări despre ceea ce să nu facem, dar la Centrul de la Buziaş, timp de o săptămână, am avut parte doar de permisiuni – să alerg, să joc fotbal, volei, la piscină, este foarte mult spaţiu verde. Este o stare pozitivă în centru”, a spus Daniel Andrei.

Dr. Adina Trăilă a adăugat că aici se fac teste de farmaco-kinetică prin care se reuşeşte personalizarea tratamentului, se fac ecografii intra-articulare, prin care se poate preciza dacă un pacient sângerează într-o articulaţie şi se poate evalua starea articulaţiei, urmând tratamentul personalizat.

„Am aşteptat destul de mult ca produsele noi să ajungă şi la noi pe piaţă, pentru pacienţii noştri. Marea majoritate a pacienţilor care vin la Buziaş sunt adulţi, dar avem şi mulţi copii. Ei au o problemă foarte mare vizavi de abordul venos (injectarea intravenoasă, n.r.). Tratamentul profilactic trebuie administrat de trei ori pe săptămână. Este foarte greu şi pentru pacientul copil şi pentru părinţi şi pentru adulţi, la care intervin anchilozele, care nu mai permit injectarea medicaţiei specifice în mod uzual. Noile produse medicale pot fi administrate mai rar, dar cu acelaşi beneficiu pentru pacient, ceea ce este extraordinar. Abia aştept ca toţi pacienţii să beneficieze de aceste tratamente inovatoare de care beneficiază cei din restul lumii„, a menţionat dr. Adina Trăilă.

Centrul Medical „Cristian Şerban” de Evaluare, Terapie, Educaţie Medicală Specifică şi Recuperare, din Buziaş, este o instituţie unică în România prin profilul ei fiind înfiinţată anume pentru copii şi tineri cu diabet zaharat şi hemofilie, cărora, în timp, li s-au adăugat şi alte categorii de bolnavi (cu:obezitate, dislipidemii, alte boli ale sângelui, în afară de hemofilie, boli cronice, precum şi pacienţi care au nevoie de recuperare fizică). Centrul a fost construit şi dat în funcţiune, între anii 1992 şi 1997, de Fundaţia „Cristian Şerban”, întemeiată de către familia de medici şi profesori universitari Viorel şi Margit Şerban, din Timişoara, în memoria fiului lor, Cristian. AGERPRES