Pentru reducerea evenimentelor tromboembolice fatale și majore, o opţiune utilă o reprezintă extinderea tratamentului anticoagulant pentru profilaxie primară, pentru o anumită perioadă de timp după spitalizare.

Deși se consideră că spitalizarea reprezintă perioada cu riscul cel mai mare de evenimente tromboembolice venoase, pacienţii cu anumite patologii medicale sunt la risc de a dezvolta astfel de evenimente, atât în sistemul venos, cât și în cel arterial, în săptămânile următoare externării. Acest aspect este deosebit de important, mai ales în actualul context epidemiologic, știut fiind că infecţia cu virusul SARS-CoV-2 se asociază cu risc tromboembolic de 2-10 ori mai crescut decât alte patologii. Multiple alte boli ar beneficia de reducerea riscului trombotic prin utilizarea unui tratament anticoagulant pe durată prelungită.

Studiul MARINER a evaluat eficacitatea și siguranţa rivaroxaban, utilizat în prevenţia primară a evenimentelor tromboembolice, iar rezultatele sale au fost publicate în Journal of the American College of Cardiology.

Materialul integral pe viata-medical.ro